Вести

Роман " Кад звона занеме " представљен у Осечини

Новинар и писац Влада Арсић синоћ је у нашој Библиотеци  представио је своју нову књигу „Кад звона занеме“. Књига која, како каже, на мало другачији начин приказује сва страдања током епидемије пегавог тифуса пре 100 година.

„Кад звона занеме“ је љубавна прича из времена кад је Србија била земља смрти, а Ваљево њена престоница. Како су Србија и Ваљево преживели „време смрти“, а имагинарна породица Андрије Срећковића, „као парадигма личне снаге појединца“, и први талас идеолошких чистки у годинама по „ослобођењу“, како је живот победио кад су чак и звона морала да занеме, о томе Арсић пише у свом новом роману у којем се преплићу стварне личности и измаштани ликови.

„ Мени је највеће искушење било како да тај ужас и очај дочарам савременим читаоцима, пре свега младима, и како да вратим причу од пре 100 година у данашње услове. Добио сам толико много материјала да сам врло брзо схватио да је немогуће да све то стане у један роман. Данима сам шетао по Ваљеву и доста времена провео сам седећи на војничком гробљу. Прича је полако кренула оног тренутка када сам схватио да морам имати имагинаран лик који ће повезати све историјске чињенице и водити самог читаоца кроз причу. Тако је настао Андрија Срећковић, који своју причу почиње у осамдесетим годинама живота у затвору Озне у Београду кроз његово сећање на све што му се дешавало у животу. Суморна и тешка прича о смрти и губљењу, љубави у немогућим условима, се ипак завршава срећним крајем, а тај срећан крај је сатисфакција за сваког читаоца који заједно са главним ликом пролази кроз најтеже животне ситуације- каже Арсић.

Влада Арсић је романом „Кад звона занеме", како то у рецензији тврди Радован Бели Марковић, „искорачио за још један корак ка просторима чисте лепоте коју добра књижевност 'исијава' и навешћује".

Арсић каже да је идеју за писање његове нове књиге добио од директора Ваљевског музеја Владимира Кривошејева. Издавач романа „Кад звона занеме“ је РТС, а Арсић за почетак лета најављује још један нови роман.

Закажите недорогой анализ воды