Вести

Представње романа " ПОовратак у Аркадију" др Славице Гароње

Гост наше Библиотеке синоћ је била професор универзитета и књижевница Славица Гароња Радованац. Повод за окупљање био је роман „Повратак у Аркадију“, који је објављен 2014. године у плавом колу „Српске књижевне задруге“ и  један је  од прошлогодишњих добитника Награде „Печат времена“.

Овом својом књигом Славица Гароња се враћа у завичај предака, изгубљени свет детињства, чији су топоними згаришта, угашена огњишта, гробови невиних страдалника од усташке каме.

Роман је замишљен као читање старих фотографија, које је јунакиња годинама правила, сакупљала и чувала, несвесносе  спремајући  да једнога дана крене њиховим трагом и зовом.

„Повратак у Аркадију“ на јединствен, чудесан начин открива и златну ризницу језика српског, брижљиво чуваног кроз народна предања упркос свим пошастима и ветрометинама кроз којима су били изложени они што су тим језиком говорили.

О стваралаштву Славице Гароње надахнуто је говорила професор филолошке гимназије Лела Росић, која се бави књижевном критиком, а своје радове објављује у „Летопису Матице Српске“, часопису „Траг“ и „Књижевне новине“.

На крају програма уследио је кратак осврт на најновију књигу др Славице Гароње Радованац. Реч је о антологији „ Врт тајни“ која се у изадању Вукотић медијепојавила у јулу ове године и у њој су приређене  приповетке  најпознатијих и највећих имена женске литературе која су обележила српску књижевност до 1950. године.

Закажите недорогой анализ воды