Вести

Три филма обележила " Младенце 2017"

Библиотека је  синоћ била домаћин тринаестог путујућег фестивала документарног филма „Младенци 2017“. Преко 200 гледалаца имало је прилику да погледа три филма: два из продукције породице Пантелић, и један гостујући - Радио телевизије Војводина.

Програм су отворили хармоникаши из Гуњака, села из наше општине Осечина. Два оца и два сина: Павле и Новак Перић, Лука и Симо Глигорић. Они су јунаци документарно телевизијског филма "Испод Рожња Гуњаци“ : који су Пантелићи снимили у јануару ове године и који је после емитовања на телевизији Лотел из Лознице, АС из Шапца и других локалних телевизија широм Србије наишао на одличан пријем гледалаца поред малих екрана. Радио телевизија Србије, телевизија Београд на свом другом програму у 13 сати у емисији "Трезор" јуче је емитовала исти тај филм који траје близу сат времена.

У име домаћина присутне је поздравио саветник председника општине за културу, информисање и хуманитарне активности, професор Светозар Гачић.

Првоје приказан је гостујући филм Радио телевизије Војводина "Во, светиња" у трајању од 26 минута, сценаристе, редитеља и професора резије Владимира Перовица, снимљеног у селу Шљивова, у општини Крупањ. Ово село у односу на друга је помало необично. У селу се налазе три цркве, у четвороразредној основној школи, укључујући и предшколце има 30 деце. Уселу живи око 200 младих људи који се баве искључиво пољопривредом.

Други филм из синоћњег програма је филм "Четрдесети дан" ауторског и брачног тандема Добривоја и Добриле Пантелић, у трајању од 27 минута, који је снимљен по истинитој причи "Растанак" објављеној у књизи "Завет и обећање" песникиње из Прањана, код Горњег Милановца, Љиљане Браловић. За овај филм музику је написао, познати београдски композитор и етно музиколог, познат између осталог и по томе што пише и музику за Биљану Крстић, Димитрије Микан Обрадовић.

Трећи филм "Име моје" дело је млађег Пантелица, Добривојевог и Добрилиног сина Милана. Траје 60 минута. Реч је о играном филму који говори о љубави двоје младих људи и ста се дешава са онима који се одлуче да у бирању између љубави и похлепе за великом зарадом у иностранству, напусте нашу лепу Србију, и изаберу ово друго. Иначе, ово је Миланов трецћ филм. Пре две године снимио је "Унуке", прошле године "Огњиште" а сада "Име моје".

По завршетку пројекције ових филмова публици су се поклонили главни актери филма.

Фестивал се вечерас сели у Љубовију, у суботу је у Малом Зворнику, а у недељу следи финално вече у Крупњу. 

Закажите недорогой анализ воды