Вести

Мода шешира у Осечини

У галерији Библиотеке синоћ је отворена изложбаМода шешира“ која представља ауторски рад вишег кустоса, етнолога-антрополога Александре Јовановић у оквиру програма Народног музеја у Шапцу. Резултат је трогодишњег истраживања модиског и шеширџијског заната у Шапцу између два светска рата.

Поставка „прича причу“ о шеширу: када се први пут јавља у историји, његову еволуцију, а светски креатори шешира и модни журнали посетиоца изложбе уводе у свет шешира.

„Мода шешира“ обрађује и расветљава феномен шешира - данас споредног, а некада неизоставног дела женске, мушке, па и дечије тоалете. 

Феномен шешира постављен је у синхронијске и дијахронијске оквире, успостављајући универзалну проходност у специфично културну и историјску средину, какав је град Шабац. Свет-Београд-Шабац, као прозор кроз који се могло видети, обликују аутентичну историју појава: модискиње-машамоде, шеширџијски занат и радионице, модни салони, шеширијске променаде власница и власника, наследника и наследница. Тај својеврсни свет шешира у Шапцу и шабачки свет шешира, вероватно би остао раштркан у малим и потиснутим сећањима, да није било једног трагалачког порива да се ти исечци прошлости сложе у једну приповест као (м)ода шеширима.

Поред класичне музејске поставке, у оквиру које посетиоци могу погледати изложене моделе женских и мушких шешира ношених двадесетих и тридесетих година ХХ века, на изложби је кроз амбијенталне целине представљен модиски салон и шеширџијска радионица опремљена оригиналним алатом за израду шешира.

Изложба је и интерактивна, а публика има прилику да проба поједине моделе шешира. На веома питак али и стручан начин, изложба се обраћа разноврсној публици са циљем да подстакне радозналост и образованост. Она истовремено преставља и подстрек за будућа инвентивна истраживачка и музејска остварења.

Изложба траје до 18. априла.

Закажите недорогой анализ воды