Вести

Отворена изложба "Женски горњи одевни хаљетци абаџијског и терзијског заната"

У четвртак, 29. августа 2019. године у организацији Народне библиотеке Осечина и одељења Народног музеја Ваљево у Осечини са почетком у 19 сати, а у оквиру предсајамских активности, свечано је изложба "Женски горњи одевни хаљетци абаџијског и терзијског заната" Наталије Марковић, кустоса етнолога Народног музеја Ваљево. Због свог обима, изложба је смештена у галерији Народне библиотеке Осечина и поставци одељења Народног музеја Ваљево у Осечини.

Музичку добродошлицу на почетку програма присутној публици упутииле су чувеним „Колом крљице Наталије“ чланице КУД-а Јелена Мирић, Александра Чкојић, Мина Новаковић и Тамара Пњеришић уз пратњу на хармоници Милорада Маринковића Пује. Ове дивне даме горње носиле су горње одевне предмете који припадају колекцији Етнолошке збирке Народног музеја Ваљево.

Кроз ову изложбу и пратећи каталог, публика у Осечини имаће прилику да се, по први пут, упозна са колекцијама памуклија, јелека и либада Народног музеја Ваљево, као и да сагледа шири приказ абаџијског и терзијског зана у ваљевске Колубаре и Подгорине. Изложба приказује типологију, материјале, украсе и налин израде женских горњих одевних хаљетака који су се носили у ваљевском крају у 19 и почретком 20 века.

О самој изложби присутној публици говорила је Гордана Пајић, музејски саветник и председница Музејског друштва Србије, а свечано ју је отворила ауторка изложбе, кустос Наталија Марковић.

Публика у Осечини изложбу може погледати до краја септембра.

Закажите недорогой анализ воды