Вести

Предавање „Студенички типик“ Светог Саве

 

У среду, 5. фебруара у великој читаоници Библиотеке је одржано предавање под називом Студенички типик“ Светог Саве – јединство монашког правила и српске књижевности проф. др Маје Анђелковић. Реч је о делу које је Свети Сава написао за монахе манастира Студеница да би устројио живот монаха.

Професорка Анђелковић је својим темељним излагањем указала на значај Студеничког типика не само за монахе којима је првобитно и био намењен, већ и за све читоце. Ризница је података значајних за сваког историчара, теолога и познаваоца књижевности. Има одлике највећег книжевног дела, на коме су заповести првог игумана Светог Саве. Читајући можете сазнати како монаси живе, шта једу, како једни другима помажу, како госте, како брину о болеснима и како их лече. Рукопис сагледава духовно узрастање, коме се исповедати и како се исповедати.

Она је објаснила и зашто је капитално тројезичко издање Студеничког типика, које је недавно издао манастир Студеница ново и јединствено, какви су планови у вези његове промоције. Прочитала је и одломак из 12-те главе о слободи манастира. Манастир Студеница има посебан статус да над њим нема право нико да влада, сем игумана и богородице.

Др Анђелковић говорила је и о манастирској библиотеци и књигама које се тамо чувају. Старе рукописне и штампане књиге често садрже драгоцене записе, проф. др Маја Анђелковић нам открила шта је приликом истраживања пронашла.

Сава је први српски библиотекар који је донео Одредбе о књигама. По његовим одредбама дефинисано је како се књига цува и да се књига не сме отуђити.

Закажите недорогой анализ воды