Вести

Преминуо Добривоје Пантелић

У понедељак, 6. априла напустио нас је Добривоје Пантелић, аматерски филмски стваралац из Доњих Брезовица код Kрупња, дугогодишњи сарадник Библиотеке. Био филмски документариста, који је снимао обичаје и културне традиције Западне Србије, и то заједно са својом животном сапутницом Добрилом. Оставио је велики траг у чувању древних обичаја у нашег краја.

Добривоје Пантелић (65), који је, са супругом Добрилом, последњих тридесетак година, снимио више од 300 документарних етно филмова за које је добио бројне награде за стваралштво аматера у земљи и Европи, али и значајна признања у конкуренцији са професионалним филмским ствараоцима. Они су, иначе, земљорадници из Доњих Брезовица у Рађевини, код Kрупња.

Оставио је велики траг у чувању древних обичаја у Јадру, Рађевини, Азбуковици, Мачви, Подгорини, Подрињу и Kолубари. Добрила и он су многе сате сировог материјала даровали Југословенској кинотеци, чији су вишегодишњи сарадници, као и Етнографског музеја у Београду, где је требало да представе нова филмска остварења, али је нанредно стање спречило тај план.Вредни су вишегодишњи сарадници Јутарњег програма Првог програма РТС, где су били веома запежени њихови прилози о занимљивим људима и догађајима.

Добривоје је извесно био један од најзначајнијих живих чувара традиције у Србији.

Слава му и вечно Хвала !

Закажите недорогой анализ воды