Вести

Започела сезона јесењих културних дешавања у Библиотеки

У среду, 27. септембра уз подршку љубитеља писане речи, наше верне публике отворили смо  јесењу програмску сезону културних дешавања у Библиотеци. За ову прилику угостили смо водеће представнике српске лингвистике академика Предрага Пипера и професора Срету Танасића. Повод за окупљање било је представљање две књиге непроцењиво значајне  Колекције "Одговори" „Живот језика“  и „Разумевање језика“ Милоша Јевтића.

Наша част и задовољство је што смо након успешне књижевне вечери "Свет разговора" Милоша Јевтића, која је одржана у мају, наставили сарадњу са Подгорцем родом, г. Милошем Јевтићем, новинаром чији је професионални век био посвећен представљању других.Захваљујући г. Јевитћу ми смо имали прилику и част да представимо две поменуте и угостимо саговорнике господина Јевтића  академика Предрага Пипера и професора  Срету Танасића.

„Живот језика“је 201. књига у едицији "Одговори", "Београдске књиге", у којој су представљени разговори аутора са академиком Предрагом Пипером.

Пипер је редовни професор Београдског универзитета, секретар Одељења језика и књижевности САНУ, својим истраживањима граматике и семантике у српском, руском и другим словенским језицима дао трајан допринос србистици и славистици уопште. Осим тога, објављивањем контактних, персоналних и тематских библиографија допринео је да српска славистика добије бројне репрезентастивне библиографије од почетка до краја 20 века каквима се мало која земља може похвалити.

Једна од карика у дугом низу књига Колекције Одговори јесу разговори Милоша Јевтића са универзитетским професором, србистом и лингвистом Сретом Танасићем објављени у књизи .„Разумевање језика“

Проф. Танасић, научни саветник и некадашњи  директор Института за српски језик САНУ, руководилац пројекта „Опис и стандардизациа савременог српског језика”.  Објавио је око 250 радова, од тога шест књига, а поред земаља бивше Југославије, објављивао и у више иностраних публикација.Члан је и потпредседник Одбора за стандардизацију српског језика. Добитник је награде „Павле Ивић” за 2005.

Издавач готово свих књига породице колекције „Одговори“ Милоша Јевтића је професор књижевности г. Милан Тасић, директор "Београдске књиге" са којим се г. Јевтић често посаветује у вези са избором саговорника. Тим поводом г. Тасић је био  наш гост и бесдио публици.

На крају програма Виктор Лазић, директор Музеја књиге даровао је нашој Библиотеци дар у књигама.

Разговор о језику, о темама које треба да занимају сваког човека који мисли о језику и који сматра да је језик одлика народа уз научнике међународног угледа и најбоље српске лингвисте  доприонео је да јесењу сезону започнемо на најквалитетнији могући начин.

Закажите недорогой анализ воды