Вести

„НА КАФИ КОД КНЕГИЊЕ ЉУБИЦЕ“

 „Ја сам Љубица Обреновић. Кнегиња. Владарка обновљене Србије. У овом конаку провела сам значајан део свог живота и сада у мојој педесет седмој години, а Господњој 1842, морам да напустим и Конак и Србију. Тако налажу политичке прилике...“

Овим речима, синоћ у сали Парохијског дома, у среду, 11. септембра започела јe монодрама „На кафи код кнегиње Љубице“, први музејски театар код нас, који се већ осам година успешно изводи у аутентичном амбијенту Конака кнегиње Љубице.Прво извођење било је септембра 2009. године у Конаку кнегиње Љубице.
Кроз животну исповест кнегиње Љубице Обреновић, наша публика је била  прилици да на упечатљив начин упозна прву владарку обновљене Србије, чује чињенице о најзначајнијим догађајима из времена кнеза Милоша Обреновића, сазна детаље о односу кнеза Милоша и кнегиње Љубицеи бројне занимљивости из њиховог приватног живота.
"Милош и ја смо често мењали место становања, прво смо живели у Брусници, у заједничком дому Обреновића. После пропасти Првог устанка, Милош је саградио дом за њега, мене и децу у Црнући, у месту удаљеном од пута и од сваке опасности у шумовитом пределу. Након Другог устанка, долази до стварања двојне српско-турске управе, Милош се проглашава за кнеза и ми прелазимо да живимо у Крагујевац, који тада, 1818. године, постаје његова престоница и стоји насупрот Београду у коме столује везир. У Крагујевцу је Милош саградио дворе за њега, мене и децу. Ја сам са децом живела у Шареном конаку, а лето би проводили у Трмбасу, у кнежевом летњиковцу...“ (део из монодраме „На кафи код кнегиње Љубице“)

Монодраму "На кафи код кнегиње Љубице" извела је Наташа Поповска, виши кустос Музеја града Београда, аутор текста и сценарија.

 

Закажите недорогой анализ воды