Вести

Пето прело у организацији Библиотеке

Пету годину за редом  Народна библиотека Осечина организује програм Прела и на тај начин својим суграђанима открива, упознаје их и чува од заборава традицију и обичаје нашег краја, као непроцењиве вредности, које чине  лепоту духа нашег народа.

Програм Прела одржан је у понедељак, 27. новембра 2017. године. Наше овогодишње прело  подржале су: традиционално преље из Крупња, које се окупљају око удружења „ Рађевска нит “ и њихове председнице Новке Лукић, преље из Лознице, ученици и професор разредне наставе Бранка Степановић, који су на овогодишњој сајамској изложби „Златне руке“ освојили прву награду за очување културног наслеђа са својом радионицом веза и ткања, наше жене које гравитирају ка Пецкој, а ту су били и домаћини, преље Центра за социјални рад „ У сусрет потребама старих “ на челу са председницом Цаном Живановић, као и наше драге преље са територије наше општине које су индивидуално учествовале. Свака од наших учесница припремила је по неко од традиционалних јела, те је цео догађај био пропраћен и богатом трпезом.

Програмом прела успешно је реализовано  такмичење у предењу ( 5 награда) у коме је учествовало 18 преља. Наградили смо прве три преље, дакле, три места ( прво, друго и треће) за преље које су највише опреле, а то предиво је морало бити танко. Са посебне две награде наградиили смо најстарију и најмлађу учесницу такмичења. Једини критеријум који је требало задовољити је танко предење и таква пређа се оцењивала.

Такмичење је оцењивао жири у саставу: Новка Лукић, председник жирија, председница удружења “ Рађевска нит“, у име гостију, а у име домаћина Милена Миловановић, Осечина, члан и Светлана Ивковић, Скадар,  члан.

За најбржу прељу, жири је прогласио Жику Петровић из Осечине, друга је Вида Ђермановић из Скадра, а трећа Коса Ивковић, такође, из Скадра. Најстарија преља била је Даринка Дара Арсенијевић (1933) из Осечине, а најмлађа Драгица Лазић (1978) из Пецке.

Програм прела обогатили својим наступом: изворним песмама  Јефимија Костић и Биса Исаиловић, Јелица Зељић казивала је своју здравицу посвећену нашој плавој краљици воћа, са којом је учествовала на прошлогодишњем Такмичењу здравичара у оквиру Сајма шљива, ученици школе глуме били су модели за етно ревију током које су представљени радови вредних и уметних осечинских жена, КУД "Крушик-пластика" наступио је са своје три кореографији, а у остатку вечери госте је забављао хармоникаш Драган Неговановић са својим бендом.

Своју презентацију на прелу имала је и радионица ткања. Наше ткаље Вера Костадиновић и Марија Ковачевић прикалазе су заинтересованој публици технике ткања.

Директор Библиотеке, Ана Васиљевић, публици је представила најновију публикацију из издавачке делатности Библиотеке бојанку и сликовницу под називом “Научимо нешто о нашем завичају“, која је штампана уз финансијску подршку министарства културе и информисања Решпублике Србије. Стручну подршку пружиле су на етнолог ваљевског музеја Гордана Пајић и доктор Љиљана Станков са Више васпиташке школе у Шапацу.

Публикција је резултат досадађњих истраживања елемената нематеријалног наслеђа којима се библиотека бавила. Прикупљена фото документација и тродимензионални етнолошке предмете употребљени су за обликовање бојанке и сликовнице“Научимо нешто о нашем завичају“. Овај дидактички материјал је конципиран тако да преко њега објашњавамо одређени појам  који је у вези са традиционалном културом осечинског краја (делови народног одела, делови текстилног покућстава, орнаментика, справе за рад, обичаји око рођења и свадбе) а који су до сад били предмет истраживања нематеријалних културних елемената. Појмови су илустровани и имају пратећа објашњење а задатак деце је да их прерпозна, самостално ликовно реши.

Прело је испратило и велики број посетлилаца, те је сала у прва три сата прела била препуна.Овогодишње прело медијски су пратили Лист Напред и Радио Осечина.

Закажите недорогой анализ воды