Вести

Doctrina Fair 2018. у Осечинској библиотеци

У уторак, 24. априла у Библиотеци је одржан на програм који је део и  најава Другог ваљевског сајма књига и образовања DOCTRINA FAIR 2018.који се одржава на Факултету здравствених, правних и пословних студија Универзитета Сингидунум у Ваљеву од 26. до 28. априла.

У оквиру првог дела програма у великој читаоници отворена је изложба „Тамо далеко 1918-2018“ а поводом 100 година од пробоја Солунског фронта и победоносног повратка у отаџбину.Ову изложбу припремило је Удружење за неговање традиције и културе ваљевског краја - Маринко Лугоња.

На изложби су представљени фрагменти " Малих новина ", са стотину занимљивости, али и прича о херојским подвизима српских војника из тог периода, а у вези са Ваљевом. Изложбу је отворио Марко Лугоња.

Потом је одржано предавање на тему " Заборављене приче из Великог рата - сећање на херојске претке ", а но ову тему осечинској публици беседио је председник Удружења за неговање традиције и културе ваљевског краја - Маринко Лугоња. У питању су изузетновредне и занимљиве информације за које, нажалост, нема места у уџбеницима. Лугоња их је предочио публици да бисмо допринели сећању на наше претке. Хуманост који су показали, наши, српски војници у Великом рату,пожртвовање за отаџбину и породицу, потврдили су снагу народа. Био је то најславнији период нашег постојања,а Ваљево, као битна тачка у том периоду, имајући у виду Kолубарску битку, треба да сија посебним сјајем,макар и кроз сећање.

Након предавања и отварања изложбе, у другом дели програма, представили смо књигу „Осмех под гором маслиновом“ Луке Трипковића.

Лука је рођен 1989. године у Ваљеву. Студирао је филозофију и сликарство. Дипломирао је 2014. године у класипрофесора Милете Продановића. Рукопис романа " Осмех под гором маслиновом " награђен је местому едицији " Прва књига " Матице српске. Роман је 2016. године уврштен у ужи избор за НИН-ову награду.

У средишту збивања ове ратне драме налази се истинитаприча о исељењу колекције мадридског музеја Прадо.Операција која је требала да спречи фашисте да се домогну уметничког блага, макар и по цену да оноприпадне Совјетима,укрстила је судбине једног совјетског генерала, шпанске феминисткиње, лекарке из имућнешпанске породице и докторанта из Југославије, који пише дисертацију заведен психоанализом и надреалистичкимпокретом. Суочени колико са смрћу и ратним хаосом толико и са љубавном страшћу, искушењима пријатељства ипреиспивањувредности,они ће трагично спознати како је проливање крви на шпанском песку мање страшанусуд од разарања идеала под жврнејм језивих идеологија и издајстава из ситних побуда.

Закажите недорогой анализ воды