Вести

Осечинска библиотека постала је део регионалног пројекта „Дигитални грађанин“

Народна библиотека у Осечина почетком 2019. године постала је учесник регионалног пројекта „Дигитални грађанин, у који је укључено још 19 библиотека са територије Републике Србије. Циљ пројекта Дигитални грађанин је оснаживање локалних заједница и припрема за савремене изазове тржишта рада, знања и компетенција. Доступност нове технологије и едукације требало би да превлада отклон према савременим технологијама и учини их доступним за све категорије становништва.

У петак, 18. јануара, у оквиру пројекта,у Народној библиотеци Србије запослени из Народне библиотеке Осечина су похађали прву у низу микробит обука.

Почетком фебруара, најављена је испорука 20 микробит рачунара спакованих као књига које ће запослени моћи да изнајмљују грађанству и користе за спровођење бесплатних радионица у библиотеци, образовним установа и другим јавним просторима. Поред овога, предвиђена је и реализација још две напредније едукације за библиотекаре, као и донација по пет „уради сам“ електронских сетова, као додатак мицробитовима.

У другој фази пројекта, биће одабрано пет најактивнијих библиотека, по броју корисника микробитова и одржаних радионица, којима ће бити донирани 3Д принтери као и потребна обука за коришћење и преношење знања. Kао и микробит уређаји, принтери би требало да стоје на располагању грађанима у просторијама библиотеке.

Пројекат Дигитални грађанин спроводи Институт за иновативност и развој младих из Загреба у целом региону и на овај начин укључује укупно 170 библиотека, међу којима је 120 из Хрватске, 20 из Босне и Херцеговине, 20 из Србије и 10 са Kосова. Локални партнер у Србији је програм Битка за знање чији је носилац Фонд Б92.

Закажите недорогой анализ воды