Вести

Свечано отворена изложба "Армијски ђенерал Крста Смиљанић"

У уторак, 26. фебруара у Галерији Библиотеке свечано је отварена изложба „Ђенерал Крста Смиљанић" ауторке Снежане Ђенић, историчарке и директорке библиотеке „Љубиша Ђенић“ из Чајетине.
Изложба је посвећена ђенералу Kрсти Смиљанићу, прати животни пут (1868-1844) славног војсковође, од школовања и војничког напредовања, до ратова са Турцима, Бугарима, Аустроугарима, командовања Дринском дивизијом у Првом светском рату, до постављања за бана Зетске бановине. Kрста Смиљанић је током каријере одликован 35 пута, од тога носилац је 15 страних одликовања.
Представљајући своје остварење, ауторка Снежана Ђенић је на веома интереснтан начин испричала животну причу генерала Смиљанића, ина тај начин се само донекле одужила славном војсковођи који по заслугама свом народу спада у групу најзнаменитијих Срба ХХ века.
Поставка садржи 70 увећаних фотографија, докумената и пропратних легенди захваљујући којима ћете моћи да стекнете увид у живот и каријеру генерала Смиљанића. Изложбу прати изузетно добро урађен каталог.
Изложба је први пут представљена 2008. године у Библиотеци “Љубиша Р. Ђенић” у Чајетини. Након тога гостовала је широм Србије, али и у иностранству.У Осечину изложба је стигла после Београда, Ужица, Ариља. Пожеге, Горњег Милановца, Пријепоља, Прибоја, Новог Сада, Трста, Нове вароши и Ваљева.

Грађани Осечинеће имати прилику да погледају ову изложбу до краја марта.

Закажите недорогой анализ воды