Вести

Др Александра Тртовац одржала предавање у завичајној библиотеци

 

У петак,31. маjа 2019. године у великој читаоници Народне бибиотеке Осечина одржано је предавањедр Александре Тртовац „Проналажење информација у дигиталним библиотекама у организацији Библиотеке и Подружницe Библиотекарског друштва Србије за Колубарски округ. Програму су присуствовали билиотекари Београдске подружнице и подружница Мачванског и Колубарског округа и осечинска публика.Повод за окушљање био је објављивање истоимене књиге, у издању Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић” 2018 године. Пре овога предавања Александра је на исту тему говорила у амфитеатру Народне библиотеке Србије 7. марта.
Александра Тртовац (рођ. Јовановић), библиотекар саветник, рођена је 4. јула1974. године у Ваљеву, а одрасла је у Осечини. Дипломирала је на Катедри за библиотекарство иинформатику Филолошког факултета Универзитета у Београду са просечном оценом9,47. На истом факултету 2016. године одбранила је докторску дисертацију подназивом „Дескриптори метаподатака и дескриптори садржаја у проналажењуинформација у дигиталним библиотекама“ и тиме стекла звање доктора филолошкихнаука.

Од 2001. године запослена је у Универзитетској библиотеци „СветозарМарковић“ у Београду. Тренутно ради на пословима главног редактора електронског каталога COBISS, као и на изради метаподатака за дигиталне објекте у оквиру дигиталних збирки које креира и одржава Универзитетска библиотека; учествује у образовању и усавршавању стручних кадрова у библиотекарству. Чланица је Републичке комисије за доделу лиценци за рад у узајамној бази Cobiss.rs и републичког Редакторског тима за израду нормативних датотека; чланица je Друштва за језичке ресурсе и технологије, те тимова за различите међународне пројекте.

На предавању је било речи о начину проналажења информација у дигиталним библиотекама, као и о могућностима веће прецизности у добијеним резултатима претраживања. Основна хипотеза др Тртовац јесте да је коришћење напредних метода и технологија боље и прецизније у односу на постојеће традиционалне методе рада у библиотекама.

Музичку позлату програму дале су младе пијанисткиње, ученице школе клавира, Александра Гладовић и Николина Ивановић. Дружење је завршео посетом Галерији НБОС где су колеге погедале актуелну изложбу  „Моја авлија – мој свет ПОДГОРСКИ“ Ирене Палечек Радмановић.

 

Закажите недорогой анализ воды