ИКТ ПУТОКАЗИ КА САВРЕМЕНОЈ БИБЛИОТЕЦИ

јун 7, 2022

Овогодишњих семинар Интернет клуба (23. по реду) акредитован је од стране Народне библиотеке Србије, који у три сегмента упознаје са тренутним развојем и доступнм облицима ИКТ комуникација. Посебан аспект је примена ИКТ у комуникацијама реалног окружења библиотечке делатности. (Мапирање дигиталних комуникативних канала који већ постоје и доступни су, али се не користе.). До сада одржане обуке у Чајетини, Инђији, Оџацима и инструктивни семинар мреже Библиоптеке нашег окружења у Врујцима (библиотекари из Београда, Винковаца, Зворника, Ниша,Осечине, Малог Црнића, Лајкковца, Љига, Ваљева, Лазаревца, Младеновца, Старе Пазове, Љубовије…), одржан је од 31. маја до 02.06. 2022. год.

Семинар је реализовао Мирко С. Марковић, библиотечки саветник, а видео презентације имали су  Дејан Масликовић, самостални саветник у Министарству културе и информисања, Вукосав Средојевић, инжењер информатике и саветник у Министарству културе и информисања, Беба Станковић , дипломирана библиотекарка саветница, Драгана Тојага, библиотекар, као и Александар Градић, књижничар, обоје из Народне библиотеке „Доситеј Обрадовић“ у Старој Пазови, Огранак „Петар Петровић Његош“ у Новој Пазови, Валентина Поповић, библиотекар Градске библиотеке из Љига, Тихомир Маројевић ГКВ Винковци.

Централни део обуке чинио је представљање нових ИКТ алата, овладавање њима, те њихова имплементација у библиотечку праксу и пословање, али тако да обезбеђује одрживи развој, трајност, сигурност, економичност и ефикасност ресурса.

Овогодишњи семинар у многоме нам је помогао за будуће пројекте, идеје и реализацију истих.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja