Међу јавом и мед сном

нов 10, 2021

У петак. 5. новембра у галерији Библиотеке свечано је отварена изложба „Међу јавом и мед сном“ Јасмине Иванковић, коју је Библиотека организовала у сусрет 9. Прелу, које ће ове године бити одржано у уторак, 23. новембра са почетком у 17 сати у великој сали библиотеке у Пецкој.

Текстилни предмети, како одевни, тако и предмети текстилног покућства у прошлости израђивали су се техникама: ткања, плетења, кукичања односно хеклања и веза. Техника хеклања – кукичања са једном иглом на чијем је крају кукица, која се користи за израду чипки на чаршафима и женским кошуљама. Овом техником израђиване су и завесе за завесе  и миљеа. 70-их и 80-их година 20 века у моди је била израда  бројних женских и дечијих одевних предмета које су жене радиле према мустрама објављеним у женским часописима.

Наша гошћа, Јасмина Иванковић по образовању професор књижевности, готово преко ноћи, у народу познату технику хеклања или кукичања, вратила је на јавну сцену занимљивим и вредним остварењима. Вештим рукама израдила је више дела од вуне, мохера или памука, богатог колорита и необичних композиција. У стваралачком поступку ослонила се на богатство наше културне и уметничке баштине. Поједине орнаменте је преузела у изворном облику,прилагодила техници примене и времена у којем живимо. Тако је обогатила своје замисли, успоставила нова значења без обзира да ли их примењује самостално или у низу .

Хеклани радови су настајали од марта  до децембра прошле године, најпре као хоби а потом као вид психотерапије. Одавно је познато да уметност може бити као терапија протв стреса, а у пандемијским околностима била је потребнија него икад. Песма Лазе  Костића  „Међу јавом и мед сном“ сиболично је узета за назив изложбе у којој песник описује посебно стање духа у коме се потире граница између имагинарног и стварног света.

Јасмина Иванковић је директор Библиотеке „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу. Завршила је Филолошки факултет у Београду. Радила је у основним и средњим школама на територији општине Лазаревац као професор или школски библиотекар. Ткањем на вертикалном и хоризонталном разбоју се бави од 2000 године.Љубав према ликовној и примењеној уметности постоји још од најранијег детињства. Кукичањем, хеклањем се бави од недавно. О изложби је говорио Раде Мирковић, учитељ по професији, члан општинског већа општине Лазаревац  задужен за образовање.  Наступом на гитари, програм је обогатио Никола Алексић, ученик школе рок гитаре.

Изложба је до сада представљена у Лазаревцу, Чачку, Вранићу и Београду, а наша публика имаће прилику да је погледа до 25. новембра.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja