МОБИЛНА БИБЛИОТЕРАПИЈА

сеп 21, 2021

Сваке године у периоду од 16. до 22. септембра одржава се, ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ, манифестација чији је оснивач и покровитељ Европска комисија. Ова манифестација има за циљ да фаворизује немоторизоване видове превоза у градовима у односу на аутомобилски саобраћај који користи фосилна горива, а све у циљу унапређења квалитета животне средине у урбаним срединама. Компања се спроводи од 2002.године.

Уз помоћ локалне заједнице и њиховог представника, помоћника председника општине Зорице Павловић, НБОС је узела учешће и ове године на манифестацији Европске недеље мобилности. Ово је одлична прилика да се локалне заинтересоване стране удруже и дискутују о различитим аспктима мобилности. Тема ове године је :Одржива мобилност за здравији живот. За ову тему одабран је слоган Крећимо се одрживо! Останимо здрави!

У понедељак НБОС у оквиру манифестације ЕНМ  на платоу Библиотеке,  је имала две тематске изложбе. Наша КЊИГОШЕТАЛИЦА је била мобилна и „ишетала“ је на плато, заједно са публикацијама које су имале за тему здрав живот и лечење читањем књига, а библиотекари су били у улози библиотерапеута. Изложба је носила назив : „Библиотерапија здравог духа“.

Друга изложба, коју су библиотекарке су  припремиле на мобилној полици под називом „Учинимо Европу лепшом“ за тему је имала приближавање младих Европи кроз Еутеку и европски дневник, који им пружа разне могућности кроз креативне и иновативне радове, залаже за очување животне средине, зелену планету. Ива Павловић, ученица школице глуме при Библиотеци је била у улози КЊИГУЉИЦЕ промовишући здрав начин живота.

Уз подршку помоћника председника општине Зорице Павловић на платоу је био штанд на коме су налази промотивни материјали који су подењени посетиоцима. Манифестацију су посетили представници Сталне конференције градова и општина, председник општине Осечина Никола Томић, председник скупштине општине проф. Светозар Гачић и остали званичници општинске властим, представници МУП-а, затим ученици Образовно-васпитног центра „Браћа Недић“ са професорком Јелена Николић, као и многобројни грађани.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja