Отворена изложба „Портрети патријарха Павла“

јан 26, 2022

Данас је у Галерији Библиотеке, поводом обележавања Дана Светог Саве, свечано  отворена изложба „Портрети патријарха Павла“ аутора Марка Хаџи Вујичића. У част првог архиепископа аутокефалне Српске православне цркве, на почетку програма публика је послушала „Свети Сава“ нашег чувеног песника Војислава Илића, која је настала 1889. године.

Минутом ћутања одата је почаст нашем великом Епископу и пастиру Лаврентију, који је водио нашу епархију 15 година.

У нашој галерији изложено је 33 портрета једног од најомиљенијих црквених поглавара, који су ауторско дело фоторепортера Хаџи Марка Вујичића.

Ове фото-портрете Вујичић је направио у периоду од 2003. до патријарховог упокојења, пратећи га по Србији, Космету, Републици Српској, иностранству. На крају је имао и тужну прилику да овековечи његову сахрану 2009. у Београду.

Хаџи Марко Вујичић је један од ретких фоторепортера који је имао прилике да у континуитету бележи све догађаје везане за живот и рад “живог свеца” – како се све чешће чује за једног од најомиљенијих српских патријарха.

Изложене фотографије настале у различитим периодима, од времена док је Вујићић био студент Православног богословског факултета, а затим и док је радио за “Православље” и касније као вроучитељ.

Аутор портртета патријарха Павла, г. Вујичић дипломирао је на Православном богословском факултету у Београду 2008. Члан је Удружења новинара Србије и до сада је имао више самосталних и заједничких изложби фотографија, а важи за једног од значајнијих хроничара живота блаженопочившег Патријарха српског Павла.

Уметничком фотографијом бави се од 2000. године, и  фотографије су му објављиване на насловним странама Православља, Светигоре, НИН-а, Франкфуртских „Вести“ и у многим другим часописима и листовима. Самостално је излагао у Чачку, Београду,манастиру Крки, Крупњу, Младеновцу, Бајиној Башти, Косјерићу,Ужицу, Лазаревцу и Лопарама.

Изложбу “Портрети патријарха Павла” аутор је поклонио граду Младеновцу и она се чува у поставци Музеја града Младеновца. Изложба је први пут јавности представљена пре 3 године, на десетогошишњицу смрти патријарха Павла.

Поред аутора, у име града Младеновца у чијем је и власништву изложба, публици се обратио члан градског већа, господин Зоран Јоцић, који је и отворио изложбу.

Заинтересовани суграђани могу изложбу да погледају до 16. фебруара.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja