ПОДГОРСКИ ХАРАМБАША ЗА 2022. Г. ЈЕ ДЕЈАН ВАСИЉЕВИЋ

авг 3, 2022

Великим народним скупом на саборишту код спомен – топа у Братачићу у уторак, 2. августа, уз богат пригодан програм у организацији из Туристичке организације „Подгорина” обележена је годишњица боја који се одиграо у овом селу између српских устаника и Турака у Првом српском устанку.

У 16 сати одржан је парастос погинулима, затим је уследило следи обраћање председника Скупштине општине Осечина, професора Светозар Гачић, који је отворити сабор и подсетитио присутне на значај овог боја. У име организатора, госте је поздравио директор ТО „Подгорина“ Драган Поповић.

Културни део програма отворио је игром „Западна Србија “КУД „Браћа Недић“, а затворио „Другањем“. Уметнички програм под називом „Само је Србија вечна извели су: гуслар Бошко Голијан, етно солисткиња Дуња Блажић, песници Петар Петровић и Љутомир Рундић.

У другом делу програма најодважније делије из овог краја надметали се у пет дисциплина народног вишебоја за четрнаесту титулу Подгорског харамбаше и вредан дар општине – сабљу. Такмичари: Дејан Васиљевић, Небојша Петровић, Немања Петровић, Срђан Тешић, Јанко Станишић, Никола Лазић, Марко Симовић Крсмановић и Огњен Глигорић су одмерили снаге у скоку у даљ из места, затим у скоку у вис преко пања, бацању камена с рамена, борбама на брвну и надвлачењу клипка.

Треће место и награду- ножеве за бацање- освојиоје Срђан Тешић, друго место и бодеж припао је Јанку Јтанишићу. Титулу харамбаше Подгорине за ову годину освојио је Дејан Васиљевић, коме је припала сабља – дар општине – која му остаје у трајном власништву.

Такмичење су оцењивале судије: председник Миодраг Спасић из Осечине, Милан Младеновић из Бастава и Стојан Грујић из Осечине.

Народна библиотека Осечина, као и протеклих година, узела је учешће у техничкој реализацији програма.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja