Вече заборављене историје Владе Арсића

окт 19, 2021

У среду, 13. октобра у великој читаоници НБОС одржано је Вече заборављене историје Владе Арсића.

Влада Арсић један је од најчитанијих домаћих аутора, а пажњу публике највише је привукао делима који се баве романсираном историјом. Током двочасовног програма Влада Арсић присутној публици говорио је о својим историјским романима у којима махом се бави несвакидашњим и помало заборављеним догађајима из српске историје

У роману „Бродолом” отргао је од заборава највећу речну катастрофу на Балкану, несрећу брода „Ниш”, који је 9. септембра 1952. године потонуо  на ушћу Саве у Дунав. „Ноћ архангела“ прати судбину потомака убица Вожда Карађорђа, а „Kад звона занеме” највећи помор у историји модерне Србије, епидемију пегавог тифуса 1914/15. године. Најлуђе сторије из наше историје сабрао је у делу „Невиђена Србија”. Реч је о 90 најчуднијих прича, анегдота и догађаја из наше прошлости који би се, већином, могли сврстати и у рубрику „Веровали или не”. У роману „Осиње гнездо”, који је објављен 2020. преиспитује мит о судбини моштију Св. Саве и поставља многа питања у вези са нашом судбином.  Владин последњи роман „14:14“, који је објављен текуће  2021. је инспирисан догађајима везаним за експлозију у Смедереву 5. јуна 1941. године.

Изузетан ерудита Влада Арсић своја дела романсиране историје преставио је истанчаним стилом уз лакоћу новинарског изражавања и присутну публику вешто је увукао у осмишљене приче осликане догађајима бројних ликова.

 

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja