ДУХОВНО НАСЛЕЂЕ ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ПЕЦКОЈ Др Јеленe Глушац

авг 16, 2022

У духу своје плодне и квалитетне издавачке делатности и са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Исахија Рогића, Народна библиотека Осечина је објавила монографску публикацију  „Храм успења Пресвете Богородице у Пецкој“ др Јелене Глушац.
Давне 1938. гдине, верни народ варошице Пецке са својим свештенством, уз помоћ државних власти, подигао је храм посвећен Успењу Пресвете богородице. Живот храма, парохије и црквене општине, кроз време обликован је општим дешавањем у Српској православној Цркви и држави која је током периода постојања храма доживела значајне промене. Његова важност је вишеструка, не можемо га посматрати само као верски објекат, већ као и чувара славне српске историје и традиције, заједничког места вечног починка јунака из Балканских и Првог светског рата. Не дозвољевајући да храмовна историја остане незабележена, да допринос црквене општине Царинске, њених свештеника и верних парохијана остане незабележена, спроведено је истраживање др Јелене Глушац  на основу доступних разноврсних историјских извора, које је обликовано у монографију.
Овај наслов је 60. по реду у Библиотеци, уредник је Ана Васиљевић, за штампу материјал је приредио Мирослав Пралица. Књига је штампана уз финансијску подршку општине Осечина.

Представљање ове вредне могографије биће је у оквиру програма Сајма шљива, у уторак, 23. августа у 20 сати у Парохијском дому у Осечини.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja