Обичај напијања здравица у Подгорини представљен на стручном скупу у Гучи

окт 19, 2022

У Центру за културу општине Лучани у Гучи 13.  и 14. октобра 2022. године реализован је стручни скуп „Домаћине, здрав си”. Повод је шест деценија успешног рада, представљања и популаризације здравица на Драгачевском сабору трубача. Жеља домаћина била је се скупом искаже захвалност онима који су од самих почетака радили на овом пољу. Одабрали су да овај дводневни скуп буде одржан у дане Покрова Пресвете Богородице, када је 1961. године одржан први Драгачевски сабор трубача у Гучи.

На скупу су са својим радовима и презентацијама учествовали стручњаци из области етнологије, фолклористике и филологије. Музејски саветник Гордана Пајић из Народног музеја Ваљево и  Ана Васиљевић, директорка Народне библиотека Осечина представиле су обичај напијања здравица у Подгорини кроз традицију и савременост, данашње Ткмичење здравичара, које се одржава у оквиру програма Сајма шљива.

Посебан значај у реализацији овог пројекта имаће штампање стручне публикације са радовима свих учесника овог скупа. Публикација у виду зборника радова имаће трајну вредност и представљати важну библиографску јединицу будућим истраживачима и стручним и научним посленицима.

Учешће  у раду самог скупа узели су здравичари, осим представљања здравица, и  својим предлозима, примедбама и дискусијама. Представљени су и млади здравичари са циљем да се код младих подстакне интересовање за овај елемент нематеријалног културног наслеђа Србије.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja