Представљена књига о почившем проти Богосаву Ковачевићу „Човек у времену“

окт 27, 2020

У великој сали Народне библиотеке Оечина је, уз поштовање свих мера заштите које прописује Кризни штаб у вези са епидемијом вируса Ковид 19, у уторак 6. октобра представљена књига „Човек у времену“, приређивача протонамесника Дарка Ђурђевића, архијерејског намесника ваљевског првог.

Представљање књиге је уприличено поводом осамдесет година од великог освећења цркве Вазнесења Господњег у Осечини. То је био догађај који је остао записан је златним словима у новијој историји општине Осечина. Најзаслужнију и најтежу улогу у овом послу понео је прота Богосав Р. Ковачевић.

Књига, која је претходно представљена у Ваљеву, где је изазвала велику пажњу читалаца, говори о животном путу почившег проте Богосава Ковачевића, који је током своје службе у Подгорини, која је од 1936. до 1959 г. захваљујући преданом и истрајаном раду, највише је допринео изградњи нове цркве у Осладићу, потом изградњи наше нове цркве, парохијског и црквеног дома у Осечини, био је архијерејски намесник подгорски. Након Владике Николаја, наставио је рад Богомољачког покрета у Осечини, где је, такође, дао велики допринос. Крајем 1959. г. прешао је у Ваљево где је службовао до смрти.

Лик и дело, овог за наш дух побожности, значајног свештеника расветлио и приближио нам је протонамесник Дарко Ђурђевић. Штиво, које је пред нама, доноси нам пуно корисних информација о животу и приликама у варошици Осечини пред Други светски рат и након њега.

Поред оца Дарка, на представљању дела је говорио грађевински инжењер Бранислав Ковачевић, унук проте Богосава, који је аутор текста под називом „Човек лучоноша“. Затим јереј Велимир Крстић, архијерејски намесник подгорски, као и историчар Светозар Гачић, председник Скупштине Општине Осечина. Програм је водила директорка библиотеке Ана Васиљевић.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja