Представљена књига „ЦРКВА БРВНАРА У СКАДРУ“ проте др Радомирa Поповићa

окт 27, 2020

Народна библиотека Осечина и Црквена општина царинска у Пeцкој на празник Светог Апостола Томе у сали црквеног дома у Пецкој уприличили су представљање књиге „ЦРКВА БРВНАРА У СКАДРУ Храм Вазнесења Господњег“ протојерејa-стафрофорa др Радомирa Поповићa, поводом обележавања великог јубилеја ЦРКВЕ БРВНАРЕ У СКАДРУ -300 година од првог писаног помена.

Предавача који је рођен у Скадру, поздравила је мр Ана Васиљевић, директорка библиотеке у Осечини, а у програму књижевне вечери су говорили протојереј-ставрофор Будимир Стевановић, старешина цркве у Скадру и историчар Светозар Гачић, председник Скупштине општине Осечина. Како је Црква брвнара у Скадру под заштитом Завода за заштиту споменика културе из Ваљева и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја, испред ове установе о значају овог верског објекта и предметима које она баштини говорила је Зорица Марковић, историчар уметности.

У сарадњи са ОШ „Војвода Мишић“ и професоркама српског језика и књижевности Јеленом Симић и Аном Јокић, ученица је припремила и кативала монолог из представе „Голубица“, ученица Наталија Јанковић је одрецитовала песму „Сноводаритељ библиотекар“. Јефимија Костић увеличала је програм својим дивним гласом, отпевавши песму „Сини јарко са Косова“.

Прота др Радомир Поповић у лепој и емотивној беседи осврнуо се на сећања из детињства и одрастање поред цркве и поручио је:

„Духовни трагови су најдубљи и они најдуже трају… У наше белеге спада Црква брвнара у Скадру. Иако од дрвета, она је најстарији грађевински објекат на овим просторима и то је доказ више да увек треба да чувамо и негујемо те духовне вредности, да нам оне буду оријентир у нашем животу, у нашим хтењима и настојањима. Веома се радујем да се враћамо нашим духовним коренима и идентитету, од кога, хтели или не, не можемо побећи.“

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja