Пут у средиште свеЗнања

мај 19, 2022

Народна библиотека Осечина у уторак, 17. маја, била је домаћин скупа библиотечко-информационих радника која је том приликом угостила представнике више библиотека Округа: колубарског и мачванског и београдске подружнице, које су саставни део Друштва библиотекара Србије.

Скупштина Подружнице Библиотекарског друштва Србије за колубарски округ одржана је са почетком у 10 сати у великој читаоници. Учеснике семинара поздравила је Ана Васиљевић, директор Библиотеке у Осечини. Како активно учествује у раду струковног удружења, Библиотекарског друштва Србије, као председник Подружнице и члан секције за културне образовне програме, нагласила најважније активности Друштва у овој години, те позвала све библиотекаре да подрже рад БДС-а. Изабран је секретар подружнице Јелена Чкојић Иконић и разматран је Пословник о раду.

По окончању Скупштине Подружнице наставило се у радној атмосфери. Присутним библиотекарима и књижничарима придружиле су се колеге из београдске и подружнице мачванског округа и послушале  инструктивни семинар за запослене у културним установама и туристичким субјектима у локалној заједници   под насловом „САДРЖАЈИ КУЛТУРЕ И НЕМАТЕРИЈАЛНА КУЛТУРНА ДОБРА У ФУНКЦИЈИ КУЛТУРНОГ ТУРИЗМА“. На ову тему говорио је Мирко С. Марковић, самостални консултант, Библиотекар саветник за посебне пројекте – консултант LCP-Southeast Europe. Лиценцирани носилац сертификата семинара  је Интернет клуб из Љига, који је већ двадесет година лидер у умрежавању и обједињеном наступу субјеката из области културе, хортикултуре и руралног туризма, уз тренинге и едукације у реалном окружењу.

Креативну и подстицајну радну атмосферу уз предавача градили су  колеге из Шапца, Владимираца, Лознице, Љубовије, Крупња, Малог Зворника, Лазаревца, Ваљева, Лајковаца, Уба, Мионице и Љига.  Ово је била прилика да се библиотекари и књижничари након двогодишњег периода функционисања у условима Ковид-19 пандемије окупе, друже, раде и стекну нова знања.

У пријатном расположењу, Након семинара, уследио је излет на Рожањ, једном од три врха Соколских планина, где је настављена  размена искустава и договорена будућа сарадња.  Колеге су посетиле: манастир Светог Василија Острошког и имање Игора Рабата „Соколске колибе“, на ком се гаје аутохтоне српске расе домаћих животиња.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja