17. Конференција Библиотекарствог друштва Србије

дец 17, 2020

17. Конференција Библиотекарствог друштва Србије одржана од 14. до 16. децембра преко zoom платформе.
Први дан конференције био је намењен Дану библиотекара Србије, који се традиционално одржава сваке године, а ове године уједно слави 73. рођендан.
После поздравне речи председника БДС др Богдана Трифуновића, представњен је нови број научног часописа „Библиотекар„ и зборник радова „Мале библиотеке у великом дијалогу за промену, затим је уследило свечано проглашење лауреата награда БДС за 2020. годину.
Награђени лауерати за 2020. годину : Марина Лазовић , директорка НБ Смедерево – за награду Запис, др Жарко Војновић, начелник Одељења за библиографију НБС, за књигу Српске манастирске библиотеке до краја XVIII века – награда Стојан Новаковић, Гордана Вучковић самостални књижничар НБ „Вук Караџић„ Крагујевац – нагарђена за најбољег библиотекара. Честитамо награђеним колегама.
После обраћања награђених, Никола Петковић је најавио програм и представио сесије, радове и учеснике 17. конференције БДС.
Наредна два дана су протекла у презентацијама радова, које су колеге кроз панел сесије представиле , и то актуелно стање, иновације , идеје, проблеме и решења .
У излагањима имали смо прилику да се упознамо са искуствима библиотекара из Руске државне библиотеке за младе и то кроз нови начин комуникације са корисницима путем телеграм – бота и електронске библиотечке картице, затим са искуствима кроз иновације наших библиотекара и дигитализацијом до удаљеног приступа грађи. Посебну пажњу су нам привукле колеге из УБ „Светозар Марковић„ скенирање докумената мобилним телефоном DocScan i Scan Tent у служби демократизације дигитализације, које се показало као добар пример праксе у дигитализацији и која може бити доступна сваком у скенирању докумената, фотографија и др.
И поред онлајн окружења, БДС је успешно оргнизовало и ову 17. Конференцију у нади да ће следеће године окупљање бити у Народној библиотеци Србије.
Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja