Библиотека на Олимпијским сеоским играма Србије

сеп 19, 2023

У суботу, 16. септембра 2023. г. општина Осечина била је домаћин Олимпијских сеоских игара Србије – Осечина 2023.

Савез за рекреативни спорт, вођен идејом олимпизма, ове године реализује Олимпијске сеоске игре Србије по 49. пут. Сеоска популација Србије сваке године демонстрира своје спортско умеће у 20 дисциплина традиционалног програма. Наиме, мушкарци се такмиче у 11, а жене у 9 дисциплина. Победници у свакој дисциплини добијају за освојена прва три места медаље и пехаре. На крају Игара најбоља Сеоска месна заједница и Општина са највише одличја, добијају победничке пехаре.

Олимпијске сеоске игре Србије, које су као манифестација од великог, како спортског, тако и културног значаја за сеоску популацију, одржавају се од 1974. године.  Највећи успех „Олимпијских сеоских игара Србије“ је у томе што су учесници- такмичари из сеоских средина изашли из спортске анонимности и на крају игара осетили све чари рекреативне активности и победничког славља.

Ове године, у нашој општини Осечина, одржавале су се „Олимпијске сеоске игре Србије“ уз учешће око 500 такмичара са 76 екипа, од чега 49 у мушкој и 27 у женској конкуренцији.  Са нама су били гости из: Новог Сада, Ариља, Ниша, Јагодине, Алексинца и Владимираца и наравно домаће екипе из  Осечине. Такмичари су се огледали у следећим дисциплимнама: баскет, kрос, фудбал, надвлачење конопца, шах, народни вишебој, стони тенис, стрељаштво, одбојка, пикадо и рукомет .

У име домаћина, општине Осечина, госте и учеснике поздравио је председник, господин Никола Томић. О самој организацији и реализацији „Олимпијских сеоске игре Србије“ говорио је  Раде Марковић, председник Савеза за рекреативни спорт, који је за  допринос у организацији Олимпијских сеоских игара Србије 2023. доделио плакте: за организацију Олимпијских сеоских игара Србије 2023. општини Осечина,  Николи С. Томићу,  Драгану Ж. Поповићу, Драгану Ж. Перишићу, Ненаду Т. Петровићу и  Владану Живановићу.

Учешће у организацији узеле су установе са подручја наше општине, спортски клубови, удружења и КУД „Браћа Недић“ . У реализацији  програма свечаног отварања подршку је дала и Народна библиотека Осечина, кроз озвучење и најаву програма.

На крају, проглашени су најуспешније месне заједнице и општине чије су месне заједнице освојиле највише медаља и бодова за учешће и пласман.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja