ЕДУКАТИВНО ПРЕДАВАЊЕ О ПРЕВЕНЦИЈИ КАРЦИНОМА ДОЈКЕ

мај 8, 2023

Интерактивно предавање на тему превентивних прегледа, самопрегледа и лечења карцинома дојке, одржно је у читаоници НБОС 11. априла 2023. г, а имало је за циљ подизање свести о овом важном социо – друштвеном проблему и унапређењу система превентиве кроз постојећи здравствени систем.
Предавање је одржао др Урош Стевановић, који је говорио о самопрегледу дојки и значају превентивних ултразвучних прегледа дојки.
Рак дојке је један од најчешћих малигних тумора код жена, а Србија је на другом месту у Европи и на 18. месту у свету по броју жена преминулих од ове болести. Током само једне године у Србији оболи око 4000 жена, углавном у поодмаклим стадијумима болести. Међутим, откривање болести у раној фази омогућава излечење која иде и до 80%.
Оваква предавања изузетно су важна за подизање свести и едукацију јавности о овом значајном здравственом проблему. Кроз информисање о важности превентивних прегледа и самопрегледа, жене могу постати свесније свог здравља и ризика од ове болести. Такође, предавање је указало на значај рада удружења у борби против карцинома дојке, што је од изузетног значаја за подршку и мотивацију жена које се боре са овом опаком болешћу.
Овом приликом смо припремили публикације о здрављу и здравим стиловима живота које је публика могла да погледа.
Јелица Зељић је говорила песму „Њој којој се дивим“ коју је посветила колегиници иза које су године борбе и једно горко искуство са опаком болешћу, коју је како каже надјачала и победила снагом воље и жеље за животом.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja