Oдржан разговор о ивањданским обичајима

авг 3, 2021

На Илиндан, 2. августа у великој сали Библиотеке одржан је разговор о ивањданским обичајима у Западној Србији, а поводом 16. Сајма шљива и одржавања изложбама “Златне руке “ и „Трг старих заната“ које представљају нематеријално културно наслеђе нашег краја.

У оквиру програма, сарадница Библиотеке Гордана Пајић, музејски саветник етнолог у Народном музеју у Ваљеву, председница Музејског друштва Србије представила је пројект, који је у протеклој години подржало МК под називом „Ивањдански венчићи – обичај ваљевског краја и других суседних области западне Србије“ и након чега је уследила пројекција филма „Ивањско цвеће“.

Са гошћом Горданом Пајић разговарали смо о обичају плетења венчића од Ивањске траве или Богородичине траве, отворили питања о томе зашто се плету венци на Ивањдан, како је то повезано са заједницама, а како са архитектуром, како је то изгледало у прошлости, а како данас, на који начин су ватра и вода присутне у ивањданским обичајима, а на који начин биљке., на које начине се веровања преносе. Посебна симболика у ивањдањским обичајима види се и у самом облику венца односно круга- цикличногтоко времена.

Разговор о ивањданским обичајима нашег краја био је подстицај учесницама изложбе „Златне руке“ за представљање обичаја нашег краја.

Фото албум са овог програма налази се на ФБ страници Библиотека Осечина.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja