Предсајамски дани 2023.

авг 29, 2023

Представљање  богатог потенцијала наше општине, Краљице шљиве, нових књига које су објављене, као и лепоту  наше општине, свакако су важни догађаји који се дешавају током предсајамских вечери. Ова вечери су посебна прилика кад се заједница окупља да представи своја достигнућа и богати потенцијал.
Један од најзначајнијих догађаја током предсајамских дешавања је традиционално отварање Сајма плавог блага. Сајам окупља произвођаче , трговце и посетиоце из различитих делова земље  и иностранства. На  Сајму се може видети велики избор производа од шљива , као што су ракије , џемови, сушене шљиве колачи и многи други деликатеси.
Поред Сајма, предсајамска дешавања обухватају и бројне културне активности. Организују се концерти, изложбе, фолклорне манифестацције, представљање завичајних писаца. Ови догађаји пружају посетиоцима могућност да се упознају са богатом културом и традицијом Подгорине, док истовремено могу уживати у плодовима који су симбол наше опшине.

Као што традиција налаже и ове године предсајамска дешавања су започета у Баба Десиној авлији, у организацији ТО „Подгорина“ под покровитељством општине Осечина.

Програм су „Другањем“ отворили чланови КУД „Браћа Недић“.

Како су се у нашем народу здравице напијале при почетку и завршетку сваког већег рада, како ред и лепа прилика налажу сусрет смо  започели  Здравицом о шљиви, коју је казивала Јелица Зељић.

Никола Томић, председник општине Осечина, поздравио је присутне и најавио активности које ће се реализовати у току сајамских дана.

Сваке године у част плавог блага Подгорине, бирамо најлепшу девојку – краљицу шљиве, која наредних годину дана носи ову почасну титулу и представљаће Општину Осечина на свим манифестацијама. Овогодишња краљица је Сања Николић ,  Сања је завршила основно образовање у нашој школу у Осечини, средње у Ваљевској гимназији, а будући је бруцош је на природно – математичком факултету у Новом Саду.

Професор  Јован Ђорђевић је причао о славним  јунацима нашег краја Браћи Недић, Глигорију и Димитрију.  Затим нам се обратио чувени водитељ „Жикине шаренице“ Живорад Жика Николић.

У име домаћина присутне је поздравио директор ТО „Подгорина“ господин Драган Поповић.

Као што шљива доминира воћем, поезија доминира умом и душом Управо због изречреног Централни део данашњег програма посвећујемо поезији завичајној песникињи и здравичарки Јелени Брадоњић и предствању њеног стваралаштва са посебним освртом на најновију збирку песама „На пола пута“, која је недавно објављена у издавачкој делатности Народне библиотеке Осечина. О књизи је говорила рецезент Мирјана Ранковић Луковић, а песме је читала ауторка Јелена Брадоњић.

КУД „Браћа Недић“ је извела  нову кореографуију „Ерско коло“
Љутомир Рундић је казивао награђену здравицу из Гуче, а Милутин Ђуричић  извео је на гуслама „ Српску здравицу“.
Завичајни писац Тома Недић је прочитао пар песама из своје најновије збикр песама.

За крај програма  КУД „Браћа Недић“ је извео нову кореографуију под називом „Буклија у горњој Колубари“.

Разноврсна серија културних активности у сусрет Сајму , успела је да прикаже културно богаство наше општине .

Светковина се завршила Колом.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja