РЕЧИ КОЈЕ ДИШУ

окт 9, 2023

Библиотека је била  препуна дечјег смеха и радости током целе  Дечје недеље недеље. Учесници су била деца свих узраста, од предшколског до школског узраста.

У Издвојеном одељењу Библиотеке у Пецкој наши гости су били предшколци из ПУ „Лане“ са васпитачицом Аном Скорић Младеновић и ученици првог разреда ОШ „Војвода Мишић“ са учитељициом Душицом Рацковић.

Циљ нам је био да промовишемо љубав према читању. Деца су пажљиво слушала сваку реч која дише , одушевљена заплетима и ликовима који су их на домишљат начин водила кроз „Замак од књига“, како би деци пружили јединствено искуство. Овај програм је осмишљен тако да се кроз редове смеха и загонетна питања деца упуте у авантуру истраживања света књига и моћи речи. Док су се кретали кроз библиотеку, деца су се сусретала са загонетним питањима која су им постављали ликови (витезови) из књига, при том су морали да пређу препреке од канапа, дечјих стопица до круга. Ова питања су их подстицала на размишљање , решавање проблема и развијање стихописних креативности.

Програм је осмишљен са циљем да инспирише децу да заволе књиге, читање и истраживање света маште. Ликови (витезови)  из књига су били  ту да их проведу кроз библиотеку, подстичући их на смех, размишљање и откривање нових светова који су се скривали  између страница књига, а на свакој полици су биле заставе земаља које су представљале књиге тих земаља, што је додатно распламсало дечју машту. Програм је био јединствен начин да се деци приближи чаролија књига и да се развије љубав према читању.

Библиотекари су преузели улугу глумаца и одиграли представу посвећену породици и очувању културног наслеђа под називом „Беше некад сад се приповеда“. Ове представа је имала за циљ да деци приближи значај породице и културне баштине, како би деци пружили незаборавно искуство и подстакли их на размишљање  о важним животним темама.

После полагања Заклетве члана библиотеке, наши другарићи су постали чланови Библиотеке. За крај дружења приредили смо им слатки завршетак чаробним триком из „Књиге бомбона“, уз обећање да ће редовно долазити у библиотеку.

Опширнији фото извештај је на страници Библиотека Осечина

https://www.facebook.com/profile.php?id=100064953601036

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja