ЗЕЛЕНИ ИЗАЗОВ НА РАДНОМ МЕСТУ

сеп 19, 2023

Теме овогодишње недеље мобилности које су одржане у Народној библиотеци Осечина и Издвојеном одељењу у Пецкој су:
Стручно вођење кроз изложбу Народног музеја Осечина и Библиотеке „Запис- свето дрво Шумадије“
Странице које дишу-искористите моћ читања и промените свет
Изгубите се у бесконачном универзуму књига
Читање на путу: Мобилност и читање књига
Речи у покрету
Зелена полица
Ова активност подстиче тимски рад и заједничке напоре, да се крећемо квалитетније и штедимо енергију на радном месту и окружењу, а самим тим  подстичемо   тимски рад и заједништво међу запосленима, члановима наше заједнице и  деце, чиме доприносимо  мобилној одрживости.
Библиотека је место које не само да подржава читање и образовање, већ и промовисање различитих иницијатива и догађаја који утичу на заједницу. Једна од таквих догађаја је и Европска недеља мобилности, која се одржава сваке године у септембру.
Током ове недеље, библиотека се активно укључује у подршку мобилности и читању кроз разне активности. Ове године са нама је учествовао трећи разред ОВЦ „Браћа Недић“ са учитељем Миланом Вујичићем. Једна од иницијатива има за циљ да подстакне децу да користе моћ читања како би променили начин на који се крећу и путују. Кроз радиницу о значају пешачења, вожње бицикла, тротинета и уопше „аутомобила на дијету“, као и Изложбу књига и литературе о одрживој мобилности, „позајмили смо ликове из књига, Кловна, Петра Пана, Вере – кројачеве ћерке, који су децу стручно повели у „пешачење“, кроз хортикултурно двориштанце, гусара направљених од природних материјала,  до научно-спортског књигољубивог игропутоказа у свет новинсколоптног ногомета  од рециклираних новина.
Пешачење се није ту завршило , већ је продужено до Галерије НБОС где нас је стручно провео кустос ИО музеја Осечина Милан Петровић кроз Изложбу „Запис свето дрво Шумадије“.
Зелена полица са књигама и здрави стилови живота су били мобилни у ИОНБ Пецка,ово  је био одличан начин да се деца упознају са важним концептима о очувању животне средине. Ова врста литературе је пружила деци информацију о климатским променама, рециклирању , енергетској ефикасности и другим аспектима одрживог развоја. Ученици четвртог разреда ОШ „ Војвода Мишић“ са учитељицом Миленом Перић су посетили Изложбу „Зелене полице“.
Ове активности имају за циљ подизање свести о важности одрживе мобилности и читање као начина да се промени  наша свакодневна рутина.

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja