ВИТЕЗ СРПСКОГ НЕБА

мај 18, 2022

У петак 13. маја, представљена је књига „Витез српског неба“ , уз присуство чланова породице, колега и пријатеља који чувају успомену на на хероја и витеза српског неба.

Књига је настала  у славу и част подвига пуковника Миленка Павловића , који је 4.маја 1999. године жртвовао свој живот на небу изнад Ваљева у борби са надмоћнијим и бројнијим непријатељима током НАТО бомбардовања.

Миленко Павловић је горостас, којим се Подгорина и Колубара завек морају поности. Часно је живео као човек и официр и часно се одужио своме народу и отаџбини и сврстао се међу бесмртне. Из године у годину, општина Осечина као и његове колеге из ваздухопловства  негују успомену на овај херојски чин и обележавају годишњицу од херојске погибије пилота пуковника Миленка Павловића, великог  бораца за слободу.

У организацији Клуба писаца „Вуково перо“ из Лознице из расписан је четврти конкурс-распис „Српски херој, пуковник-пилот Миленко Павловић“ 2021. године. Концепт конкурса био је подстицање ствараоца из Србије и региона којима је тема родољубља блиска и преко које чувају и негују културу сећања. То је био први део пројекта, а други се односи на штампање зборника ужег избора радова и његово представљање  пред широм публиком у који се преко своје издавачке делатности укључила Народна библиотеке Осечина, уз подршку општине Осечина И Туристичке организације „Подгорина“.

Састављачи зборника одлучили су се за  тематско-мотивску схему, бирајући уметнички остварене радове, који припадају најпоштованијим врстама писне речи уопште, а то су родољубиве и епске песме. Полазећи од те основне намере, у зборнику су се нашли ствараоци чији гласови трају већ деценијама, а такође и и песници, који тек започињу стваралачки рад.

Овај зборник плод је тежње да се у издавачку делатност Народне библиотеке Осечина уврсте  необјављене и ненаграђиване песме о пуковнику – пилоту Миленку Павловићу. Његову вредност истиче и чињеница да се на овим просторима није појавио ни један сличан зборник.

Зборник започиње своју путању коју су му поставили суиздавачи, а то је да се објављивањем песама o пуковнику – пилоту Миленку Павловић  подстакне плодоноснији рад на ову тему. Са оваквом уређивачком политиком желимо да отвормо простор и искажемо потребу одржавања једног оваквог књижевног конкурса. На то нас обавезује и укупан број одабраних радова у оквиру четвртог конкурса „Српски херој, пуковник – пилот Миленко Павловић од 29 аутора, из земље и региона.

У име општине Осечина присутнима се обратио председник општине Осечина Никола Томић, а у име Клуба писаца „ВУКОВО ПЕРО“ из Лознице, нашег суиздавача и покретача литерарног конкурса у част пилота – пуковника Миленка Павловића, обратио се Љутомир Рундић, песник, глумац и здравичар. Песме заступљене у зборнику говорили су песници ис Србије и Босне и Херцеговине. Програм је употпунила певачка група „Лозице“ из Лознице.

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja