МИЛОШЕВ СВЕТ РАЗГОВОРА

мај 16, 2022

Поводом 85 година Милоша Јевтића и 45 година колекције Одговори, у четвртак, 12. маја у 19 сати одржано је књижевно вече у препуној читаоници научног одељења Народне библиотеке Осечина под називом „Свет разговора“.
Милош Јевтић је 2021. године нарвшио 85 година живота, а истовремено су се навршило 45 година од објављивања  прве књиге у његовој колекцији „Одговори“.  Како је протекле године ситуација са корона вирусом била нестабилна, стекли су се услови и лепа прилика  да ова два значајна јубилеја објединимо, и да кроз  програм одамо дужно поштовање  овом изузетним културном прегаоцу и да обновимо културу разговора и памаћења, за које се Милош Јевтић од почетка залаже.

Милош Јевтић је аутор је  дуговечне емисије Гост Другог програма Радио Београда. Реализовао је јединствен и до сада незабележен подухват у српском новинарству. Снимио је и објавио разговоре са више од 900 најугледнијих и најзначајнијих личности српске и југословенске културе, уметности и науке. Непроцењив је значај Колекције „Одговори“ која кроз 221 књигу одсликава не само дух епохе, већ и најважнију уметничку, културну, научну и хуманитарну мисао једног времена. Јевтић је оставио непроцењиво благо, драгоцено за проучавање и компаративистику у времену које долази.

О вредности и значају колекције Одговори говорили су уважени гости: Академик Злата Бојовић, Бојана Андрић, уредник другог програма Радио Београда, Мр Бранко Матић, као и аутор Милош Јевтић

Наш драги гост, мајстор разговора, Милош Јевтић свуда са поносом истиче рођен је у Подгоринии,  Горњој Буковици, а детињство је провео у Доњој Каменици где су му родитељи били учитељи, што нам даје за право да га и ми из Осечине, присвојимо. У многоме Милош Јевтић је оплеменио рад Народне библиотеке Осечина. Нашем књижном фонду, у Осечини и Пецкој даровао је преко 60 својих књига, а сачинили смо и списак наслова који не поседујемо у фонду, уз договор да нам и те, доступне, наслове Милош уступи.

Већ неко време захваљујући Милошу Јевтићу, имамо прилику да се, без икакве накнаде, у овом простору, сусретнемо са изузетним личностима из света књижевности, културе и науке. До сада сунаши гости били: академик Предраг Пипер, проф. Срето Танасић, Бојана Андрић, др Александар Ђуровић, Селимир Радуловић, Дарко Танасковић, Виктор Лазић- управник адлигата. Ранко Стојиловић,  др Милена Ђорђијевић, проф. Милан Тасић, и др.

Г. Јевтић је и својеврстан амбасадор наше установе, било да се појави у неком средству информисања или на каквом угледном скупу, увек има лепу и похвалну реч за рад ове куће.

Као колектив, посебно смо захвални. Г. Јевтићу, јер је препознао наш труд, рад, залагање и ентузијазам и  предложио Народну библиотеку Осечина за Вукову награду, коју од 1964. године додељује Културно-просветна заједница Србије за „нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Републици Србији и на свесрпском културном простору.

Припремајући се за овај програм дошли смо и до два занимљива сазнања и поделићемо их са Вама.

Обично су све важне прославе, обележавања јубилеја, премијере позоришних представа и биоскопских пројекција резервисане за велике градове и установе. Са овим јубилејом је у потпуности другачије. Рођендански и јубилеј Колекције „Одговори“ Милош најпре обележава у једној малој, завичајној библиотеци, каква је наша, следеће недеље је програм у ваљевској библиотеци, а потом ће уследити и обележавање у Народној библиотеци Србије.

Програм је употпунила млада пијанисткиње Николине Малешевић из Плушца, која је ученица 7. разреда ОВЦ „Браћа Недић“, која је освојила прву награду на Међународном такмичењу из солфеђа и теорије музике, ми смо посебно поносни, јер је Николина била члан школе клавира при Народној библиотеци Осечина.

Бројна публика уживала је у казвањима говорника који су сами врх српског новинарства, књижевности и науке. Било је ово, лепо, занимљиво и садржајно вече.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja