ПОДГОРСКА ЧИТАНКА

апр 27, 2022

У уторак, 19. априлa 2022. у пуној читаоници научног одељења Народне библиотеке Осечина представљена је монографија ПОДГОРСКА ЧИТАНКА –Књижевна антологија и студије Осечине и околине у 19,20 и 21. веку, Остоја Продановић је направио избор и обрадио следеће ауторе (поређане хронолошки) : Филипа Вишњића („Бој на Чокешини“), Чича Илију Станојевића, Младена Ђуричића, Луку Јовановића, Милисава Недића, Душана Николића, Златомира Милићевића, Радивоја Тимотића, Живку Илкић, Александра Видаковића, Огњена Пудара, Зорана Крсмановића, Милана Ивановића, Љубинку Стевановић, Слободана Тадића, Зорана Нинића, Живана Грујичића, Манфреда Петровића и Јелену Брадоњић, Жићу Маринковића, Вукашина – Вула Недића, Гордану Гладовић и Биљану Јанковић.
Представљање нашег издавачког подухвата припреманог у 2021. години- монографије „ПОДГОРСКА ЧИТАНКА Књижевна антологија и студија Осечине и околине у 19, 20. и 21. веку“ Остоја Продановиће, којe Народна библиотека Осечина организовала поводом обележавања Дана општине Осечина, 16. априла. У знак сећања на Бој на чокешини где су Браћа Недић са својим хајдуцима херојски дали своје животе за слободу домовине.
Част нам је била да поздравимо велике пријатеља ове куће г. Милоша Јевтића, директорку матичне библиотеке г. Виолету Милошевић, ауторе и потомке аутора који су заступљени у Читанци, наше драге сараднике, све наше драге госте и домаћине подгорце.
Данас се у Библиотеци велика пажња посвећује издавачкој делатности, а објављивање нових књига сматра се важним сегментом нашег рада који на најбољи начин доприноси креирању идентитета установе и одређивању њеног места у локалном и националном културном миљеу. До сада смо објавили 53 монографије.
Публикације у издању Народне библиотеке Осечина су тематски и жанровски разноврсне. Преовлађује лепа књижевност (поезија, приповетка, роман ), али је заступљено и стваралаштво за децу, културна историја, историјографија, монографије о селима Горњем Црниљеву и Лопатњу, Биографију о пилоту – пуковнику Миленку Павловић, Рецепти са шљивама, публикације језичким карактеристикама нашег краја и итд. Опште је познато да је наш крај из свих области недовољно изучен и самим тим нема пуно писаних трагова, односно објављених публикација. Слична ситуација је и у области књижевности. Објављивањем књиге „ПОДГОРСКА ЧИТАНКА“ која је истовремено антологија и студија подгорске књижевности од њеног настанка до данас (19, 20. и 21. век). Осечина је добила репрезентативну и релевантна и компетентна књигу, доказаног аутора Остоје Продановића, која представљала значајан артефакт завичајне културне вредности и баштине, али и репрезентативан поклон Општине Осечина и Библиотеке својим партнерима. Реч је о антологијској презентацији књижевности (песме, приче, романи, драме и друге форме) завичајних аутора, као и научни, то јест књижевно- критичарки и књижевно-историчарски рукопис, са освртом на опус сваког аутора посебно, уз одговарајућу књижевно-теоријску анализу његовог опуса и био-библиографију.
Књига се она састоји од три целине или три дела. Први део односи се на хронолошки захваћене писце од најстаријих до савремених и то тако да су на десетак страница представљени избором својих уметничких текстова – песама, прича или одломака из романа и пригодним био-библиографским записом на једној или две странице, и тај део књиге представља њену главну и највећу целину.Други одељак дат је под називом „Жанровске и друге форме“ у коме су представљени аутори чија дела не припадају класичном уметничком маниру, већ по извесним особинама излазе ван оквира уобичајених жанровских особина и тиче се три аутора, док трећи део, под насловом „Подгорски писци и њихове књиге: преглед“, који запрема стотинак страница, представља неку врсту пропратног теоријског текста који се подробније бави како појединачним писцима и њиховим опусом, тако и књижевном феноменологијом Подгорине у целини.
Ова публикациија биће на корист свим будућим генерација, љубитељима и истраживачима завичајне књижевности , али и стручној јавности. Књига Подгорска читанка: књижевна антологија и студија Осечине и околине у 19, 20. и 21. веку, која је пред вама, представља прво целовито сагледавање књижевности овог краја са одломцима из дела овдашњих писаца. На овим страницама могу се наћи и подаци о многим завичајним књигама које се не налазе у овдашњим завичајним фондовима, као и сугестије како би се могле овамо добавити, а такође и предлози за издавачке подухвате.
Књига је штампана штампана уз подршку локалне самоуправе, а у са издаваштву са Књижевнм друштвом „Глишић и Љуба“ из Ваљева. За дизајн и графичку реализацију била је задужен Алекса Томић, а за штампу Штампарија Топаловић из Ваљева.
Остоја Продановић рођен је 1951. године у Црвенки, у Бачкој. Основну школу и гимназију завршио је у Сомбору, а Филолошки факултет (светска књижевност) у Београду. Од 1976. године живи у Ваљеву и радио у Матичној библиотеци Љубомир Ненадовић, где је дуго био директор, и о којој је 2008. године приредио обимну монографију под називом Ваљевска библиотека 1868 – 2008. Објавио је преко 10 књига са завичаним темама.
У периодици, књигама и зборницима је током протеклих четрдесетак година објавио преко три стотине радова из области књижевне критике, есејистике, историје књижевности и културологије, а приредио је и предговорима и поговорима опремио више књига различитих аутора.
Два пута је добио највиша републичка признања за развој библиотечке делатности и културе у Републици Србији: 1997. Награду „Ми лорад Панић Суреп“ и 2017. Награду „Ђура Даничић“, а године 2018. је добио Специјалну награду Града Ваљева за афирмацију Ваљева у области културе.
Програм су употпунили млада пијанисткиња Николина Малешевић , која је била члан школе клавира при Библиотеци и Дарко Ђокић Културни посленик и сарадник Библиотеке, на фрули.
Лепо, занимљиво и садржајно вече кроз који смо провели нашу публику имало је свачију ноту од књижевног времеплова до музичког времеплова.
Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja