Представљена књига „Храм успења Пресвете Богородице у Пецкој“ др Јелене Глушац

сеп 15, 2022

У свечаном расположењу и  лепој сали парохијског дома  у уторак , 23. августа окупила нас је духовно-историјска тема. Представљена је књига „Храм успења Пресвете Богородице у Пецкој“ др Јелене Глушац. На ваљан и достојанствен начин  започели смо светковину у част наше плаве краљице воћа.
Јелена Глушац, рођена Поповић,  у Земуну је завршила основну школу и гимназију. Дипломирала је 2008. на Одељењу за историју Филозофског факултета у Београду, а 2009. одбранила је мастер рад „Жена у јавности – очекивана или неочекивана појава у османском друштву од 16. до 18. века“. Докторску дисертацију „Српска православна црква у српској Деспотовини (1402–1459)“ одбранила је 2016. на истом факултету. Од септембра 2009. до фебруара 2014. радила је у две средње школе у Београду. У Историјском институту ради од 2014. године. Област истраживања: историја српског народа и Цркве у позном средњем веку.

Значај храма Успења Пресвете Богородице као духовног, културног и историјског места како на локалном, тако и на општем нивоу је велика. Не дозвољавајући да храмовна историја остане незабележена, да допринос црквене општине Царинске, њених свештеника и верних парохијана и приложника остане незапажена, спроведено је истраживање на основу доступних историјских извора, обликованих у монографију.

Присутне је поздравио Архијерејски намесник подгорски Отац Велимир Крстић.  О књизи су говорили : Протојереј ставрофор Будимир Стевановић, старешина Храма у Пецкој , архитекте конзерватор Милка Крстивојевић (Завод за заштиту споменика културе у Ваљеву), Протојереј-ставрофор доктор Радомир В. Поповић.

У духу вечери, Милица Јокановић, извела је две песме „Ми смо деца неба“ и песму „Не дам“. Ученице школе глуме која је при Библиотеци казивале су песму Владике Николаја Велимировића „Небеска литургија“
Велику захвалност дугујемо  ауторки Јелени Глушац на монографију о овом подгорском духовном светионику.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja