Резултати конкурса „ШЉИВА ПРЕД КУЋОМ – ПОРОДИЧНА СЛИКА“

дец 17, 2020

Прву награду на конкурсу „ШЉИВА ПРЕД КУЋОМ – ПОРОДИЧНА СЛИКА“ освојио је рад ауторке Силване Алексић из Завидовића. Овај конкурс, у организацији Књижевне омладине Ваљева и Народне библиотеке Осечина, расписан је почетком септембра 2020. године.

Жеља организатора конкурса била је да се афирмишу ствараоци, пре свега из западне Србије којима је ова тема блиска и део је њихове породичне културне баштине. До 15. октобра, када је био званично рок за окончање конкурса, на мејл sljiva.konkurs@gmail.com пристигло је 88 ра­до­­ва од 79 аутора, из земље и региона. Жири у саставу: Славен Радовановић (председник жи­ри­ја), Ана Васиљевић и Аца Видић прегледали су све пристигле радове. Осим лауреата Силване Алексић, награђени су и Душан Ковачевић из Осладића (друга награда), Марјана Малешевић из Осечине (трећа награда), а Специјалну награду за најуспешнији рад у оквиру дечјег књижевног стваралаштва на конкурсу, освојила је Маша Торлаковић (12) из ОШ „Петар Николић“ у Самаилима, Мрсаћ код Краљева.

Мишљење жирија је да је број и квалитет радова пристиглих на први конкурс „ШЉИВА ПРЕД КУЋОМ – ПОРОДИЧНА СЛИКА“ изванредан и да је задовољио у више аспеката.

Пре свега, великим одзивом младих аутора, али и великим одзивом афирмисаних аутора старије генерације са већ оствареним књижевним биографијама. Жири је имао тежак задатак да у ужи круг издвоји преко двадесет најбољих радова и међу њима одабере троје најбољих. Сви радови из ужег избора биће објављени у Зборнику конкурса.

У прилогу следе имена аутора чији ће се радови наћи у Зборнику: Силвана Алексић, Душан Ковачевић, Марјана Малешевић, Маша Торлаковић, Лина Милићевић, Жељко Раџић, Милена Ћирковић, Лана Вељковић, Василије Иркић, Негослава Станојевић, Љобинка Тошић, Миладин Дабетић, Данијела Вулићевић, Милош Симић, Александра Јовановић, Борислав Батин, Емина Метовић, Анђела Давинић, Јелена Андрић, Александра Золотић, Соња Миловановић, Зорка Чордашевић, Зорица Пауновић, Душан Мијајловић Адски, Тања Ђурђевић.

Укупан број радова пристиглих на конкурс „ШЉИВА ПРЕД КУЋОМ – ПОРОДИЧНА СЛИКА“ (2020), говори нам о потреби организовања једног оваквог конкурса, и обавезује организаторе да он постане традиционалан тематски конкурс.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja