ТРАНСФОРМАЦИЈА БИБЛИОТЕКАРА – Дечја недеља у Библиотеци пуна изненађења -Речи које дишу –

окт 9, 2023

У четвртак, 5. октобра, у оквиру Дечје недеље, гости Библиотеке у Осечини били су прешдколци из ПУ „ЛАНЕ“ са васпитачицама Светланом Марковић и Маријаном Малешевић и деца првог разреда са учитељицама Весном Јосиповић и Бранком Степановић, Ово је посебна недеља посећена деци, библиотекари су припремили разнолик програм како би деци пружили не само забавно, већ и образовно искуство.
На позајмном одељењу Библиотеке , деца су дочекана прелепим призором застава земаља из којих долазе књиге. Свака полица је била украшена заставом која представља  земљу, тј. књижевност те земље, чиме су библиотекари желели да подстакну децу на истраживање књига из различитих делова света.

Након што су се дивили разнобојним заставама заставама, деца су била изненађена доласком храбрих „витезова“, витезови су преузели улогу водича кроз полице и водили децу путем авантуре читања и моћи речи.Међутим, деца су се суочила са препрекама који су витезови поставили на путу – канапи, дечје шапице и кругови. Са храброшћу и вештином , деца су успешно савладала препреке, док су се витезови дивили њиховој упорности и снази. Након што су прошли кроз све препреке, витезови су их довели до одредишта , тј. дечјег одељења , где су их дочекали библиотекари који су их упознали са дечјим књигама и правилима о позајмљеним књигама.

Трансформација је уследила у научном одељењу, где су библиотекари заменили своје улоге и постали прави глумци. Приказана је представа о традицији, породици, под називом „Некад беше сад се спомињало“, која је одушевила децу. Уз велики аплауз , библиотекари су честитали  деци на успешном савладавању изазова. Деца су свечано положила заклетву и постала део библиотечке заједнице.

Да постоји „СЛАТКА КЊИГА“ уверили су се наши прваци, јер су из слатке књиге стидљиво провириле „меканице бомбонице“ , на свеопште задовољство дечице. Одушевљена и пуна утисака , деца су напустила библиотеку са осмехом на лицу, носећи са собом не само бомбоне, већ и љубав према књигама и читању.

Дечја недеља у библиотеци је оставила незаборавно искуство  за све учеснике. Библиотекари су се потрудили да кроз игру , забаву и представе мотивишу  децу да заволе књиге и читање. Њихова посвећеност  и креативност су допринели стварању магичне атмосфере, која ће деци остати у лепом сећању и инспирисати их да истражују свет књига и маште.
Наставак следи ———-

Имамо сјајне вести за вас! Успешно смо организовали дечју недељу , али то није све, наставак следи јер, породица и књига треба да буду у хармонији .

Фотографије са баведених програма могу се погледати на званичној фејсбук страници: Библиотека Осечина

https://www.facebook.com/profile.php?id=100064953601036

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja