Библиотека на „Избору за харамбашу Подгорине“

сеп 19, 2024

На Илиндан, 2. августа 2024. године у селу Братачићу традиционално 16. пут за редом одржан је „ Избор за харамбашу Подгорине“. Организатори манифестације су општина Осечина и ТО „Подгорина“ .
Након парастоса погинулим у ратовима, пре самог такмичарског дела у име организатора гостима се обратио директор ТО „Подгорина“ Драган Поповић који је отворио сабор. Након тога кустос Народног музеја Ваљево одељења у Осечини, професор Саша Перић подсетио је на значај боја на Братачићу. У културном делу програма КУД „Браћа Недић“ извео је игре „Ерско коло“ и „Шумадија“, а глумица  Ангелина Лукић говорила је монолог Надежде Петровић из представе „Мишићи“.
Након културног дела програма, уследио је такмичарски део. Такмичари су се такмичили у 5 дисциплина народног вишебоја:
1. Скок у даљ из места
2. Бацање камена с рамена
3. Скок у вис из места
4. Надвлачење клипка и
5. Борба на брвну
Пријаве за кандидата „Подгорског харамбаше“ поднело је седам такмичара:
1. Срђан Тешић
2. Небојша Петровић
3. Саша Недељковић
4. Немања Петровић
5. Милош Недељковић
6. Јанко Станишић
7. Стефан Миловановић
Након сумирања резултата у свим дисциплинама, судије Ненад Пантелић, Милан Младеновић и Стојан Грујић прогласили су Јанка Станишића за Харамбашу Подгорине за 2024 годину. Као награду за освојено прво место њему је припала сабља и новчана награда у износу 15.000 динара. Друго место нож и новчану награду од 10. 000 добио је Милош Недељковић, треће место и награду од 5.000 – нож са кременом – добио је Срђан Тешић.
На крају програма директор ТО „Подгорина“ доделио је захвалнице учесницима у програму.
Као и сваке године, и ове Народна библиотека Осечина је узела учешће у пртипреми и реализацији програма  „Избор за харамбашу Подгорине“.
Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja