ДРЖАВНИ СЕКРЕТРАР МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ ЛАВ ПАЈКИЋ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ „ЗЛАТНЕ РУКЕ“ И „ТРГ СТАРИХ ЗАНАТА“

сеп 19, 2024

19. Сајам шљива био је изузетно успешан догађај који је обухватио разне активности. Ове године имали смо изузетну част да нам Изложбу отвори државни секретар Министарства културе Лав Пајкић. Поздравну реч у име домаћина упутио је председник скупштине Светозар Гачић, који је истакао значај манифестације за локалну заједницу, истичући да је воћарство важна привредна грана овог краја, такође нагласио је важност очувања традиционалних заната, ручних радова и њихову улогу у очувању културног наслеђа.
На манифестацији  са нама су били излагачи из: Беле Цркве , Љубовије, Лознице, Ваљева, Свилеуве, Коцељеве, Сремске Митровице, Каменице, Бајине Баште, Барајева, Београда, Мионице, Костолца, Чачка, Црне Баре, Сопота, Крупња, као и домаћини из Пецке и Осечине са околином. Ове године, са нама били су гости из Б и Х. Три Удружења из Источног Сарајева, Власенице и Кравице.

Такмичари су излагали народна јела припремљена на традиционалан начин уз поштовање народних обичаја у погледу садржаја и врсте јела, начина сервирања и уређења стола и излагања ручних радова.
Изложба је трајала 3 дана.
Жири  је ове године био у саставу:

  1. Гордана Пајић, етнолог, председник жирија,
  2. Биљана Спасојевић, нутрициониста, члан
  3. Ненад Иконић, професор, члан

Жири додељује следеће награде:
– Једну награду за представљање обичаја,
– Прву, другу и трећу награду за укупан изглед и садржај изложених јела и предмета народне радиности,
– Прву, другу и трећу награду за појединачно јело,
– Прву другу и трећу награду за ручни рад и
– Једну наградну за и производе инспирисане традицијом или сувенире
– једну нагрду за појединац/породица за очување културног наслеђа и
– једну награду за дете или група деце за очување културног наслеђа.

Жири оцењује такмичаре, a награђенима припадају робне награде, а сви остали такмичари су добили захвалнице.
Богат програм отварања привукао је велики број посетилаца. Удружење за уметничке и старе занате „Ризница рукотворина“ из Барајева и Добрила Боба Аскрабић приредила је етно ревију. Моделе су носиле ученице Школе глуме НБОС.

Ученици  Музичке школе „Живорад Грбић“ издвојеног одељења у Осечини, Емина Вићић и Вукашин Брадоњић  учествовали су у програму, као и КУД „Браћа Недић“ и Наташа Тодорић ученица 6. разеда ОШ „Војвода Мишић“ .

У дане Сајма , организовали смо и хуманитарну акцију која је била посвећена Тијани,  девојчици која се  бори са здравственим потешкоћама .

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja