НАЈБОЉА ЗДРАВИЦА ИЗ ДЕЧА

сеп 19, 2024

Такмичење у говорењу здравица одржавало се једанаести  пут у оквиру програма Сајма шљива. Има за циљ да чува, негује и подстиче усмено беседништво и обогаћује културни програм у току Сајма шљива.
Шљива у српској традицији заузима важно место, било да је реч о обичајима и веровањима, било да је реч о свакодневном животу. Захваљујући шљиви наш човек је преживљавао и у најтежим ратним временима. Да велики  значај наш народ придаје шљиви, најбоље показује обичај који је сачуван у многим крајевима, да се кућа гради тамо где шљива најбоље рађа. Све важне догађаје на народ је прослављао   уз ракију, слава, свадба, рођење, крштење, А где је била ракија, ту је здравица сама клизила са усана. Колико је ракија уткана у свест српског сељака показују бројне народне песме, приче, изреке и пословице у којима је она главни лик.  Здравице као део српске усмене баштине, сврставају се у народне лирске обичајне песме и налазе се на листи нематеријалног културног наслеђа Србије. Здравице су познате и под називом почашице или почаснице јер се говоре уз чашу или „на част”.Њима се изражава љубав и исказује жеља за срећу оних којима се уз здравицу беседи.

Општина Осечина награђује најбоље здравичаре. Награђенима припадају робне награде, које се уз ваучере могу искористити у трговинским радњама радњама „Осака“ Осечина , „Александар Техника Осечина “и пољопривредној апотеци „Пољо семе“.

Освојено прво место добија ваучер  од 15.000 динара, друго 10.000 дин, а треће 8.000 динара.

Чланови жирија ове године су били:

  1. Драко Танасковић, српски исламолог, филолог, председник
  2. Милош Јевтић, доајен српског новинарства, почасни члан
  3. Отац Раденко Андрић, члан,
  4. Гордана Пајић, етнолог, члан
  5. Професорка српског језика и књижевности Кристина Петровић,члан
  6. Ана Васиљевић, директор Народне библиотеке Осечина, члан.

Учешће у такмичњу ове године узело је  16  такмичара:

Марјана Малешевић, Плужац
Љиљана Влаховић, Лајковац
Ненад Карић Лазаревац
Тома Недић, Обреновац
Биљана Вуловић, Свилеува
Миленка Раичевић Ваљево
Љутомир Рундић, Лозница,
Драгица Јанковић, село Драгијевица
Миломир Обрадовић, Деч
Гвозден Радовановић, Горња Толица,
Драгољуб Бата Цветуљски,Бадовинци
Јелена Брадоњић, Осечина,
Драгиша Симић, Мионица,
Милинко Гојковић, Горња Трепча,
Милан Дамјановић, Коштунићи,
Веран Михаиловић, Батајница

Програм су употпунили, Реља Ђермановић на саксофону у пратњи брата Синише Недића на гитари, „Свитац“ из Деча, КУД „Младост“ из Пецке и песникиња Гордана  Мићић из Обреновца.

Жири је донео одлуку да прво место припада Миломиру Обрадовићу из Деча, друго место деле: Миленка Раичевић из Ваљева и Драгица Јанковић из Драгијевице, а треће место је припало Драгиши  Симићу из Мионице.

Честитамо!

 

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja