БИБЛИОТЕКА У ГОСТИМА – Најактивнији чланови мионичке библиотеке посетили су Библиотеку у Осечини

сеп 25, 2024

У петак, 20. септембра нашу Библиотеку  посетиле су колегинице из библиотеке „Милован Глишић“ из Мионице,  директорка  Весна Пајић Марковић и библиотекарка  Весна Мићић са својим најактивнијим члановима школског узраста. Иначе,  општина Мионица има праксу да најактивније чланове награђује студисјким  путовањем, тако да смо имали част да се наша установа нашла на њиховој мапи. То је леп пример праксе, како би чланови упознали рад и других библиотека.

На Тргу Браће Недић, срдачну добродошлицу гостима је упутила директорка Ана Васиљевић, а нешто више о устаницима Првог српског устанка Глигорију и Дамјану и историји Осечине рекао је професор Саша Перић.

Са Трга смо се заједно са драгим гостима упутили до Библиотеке, на улазу их је колегиница Јелица Зељић дочекала здравицом о шљиви, са којом је на Такмичењу здравичара освојила треће место. Затим смо их упознали  са историјом библиотеке, књижним фондом, догађајима које организујемо током године, радионицама, библиотечким и ванбиблиотечким активностима. Највећу пажњу гостију привукла је  „Књигошеталица“ покретна полица урађена као телефонска говорница, где су се фотографисали и понели успомену из Библиотеке.

На ред је дошло и Дечје одељење, где смо им представили програм рада, обележавање важних датума, радионица, а затим смо им показали и нашу малу „музејску“ поставку старих предмета, која је такође привукла велику оажњу гостију.  Потом смо обишли и Научно одељење где одржавамо већи део програма у току године,  и ту је госте дочекала ученица Емилија Спасић из ИО МШ  „Живорад Грбић“ у Осечини одсвиравши Бурмилерову  композицију „Балада“ на клавиру.

Како би представили организацију „Прела“ коју организујемо у континуитету, наша преља Жика Петровић је представила  цео процес од добијања вуне до предења са преслицом и вретеном, а младе гошће су се и опробале у чарима  стварања нити од вуне. Затим је ткаља Вера Костадиновић показала рад на разбоју, где је процес рада мало сложенији, али то није била препрека девојчицама  да се опробају у овом занату. Вера Костадиновић је ишла две године у мионичку Основну школу, док се са својима није преселила у Осечину.

Оно чиме је наше драге госте посебно изненадила је чланска карта мионичке библиотеке стара 56 година. Вера је донела чланску карту да је гостима  покаже, сећајући се времена проведеног у библиотеци.

На ред је дошла и Галерија, где су гости имали прилику да посете музејску поставку  Народног музеја Ваљева  „Маске и маскирање у обичајној пракси“ ауторки Гордане Пајић и Наталије Марковић.

У реконструисаној Биоскопској сали, на позорници гостима се представио ученик петог разреда  ОВЦ „Браћа Недић“ Осечина  Андрија Младеновић  у монологу хероја – пуковника Миленка Павловића где је побрао аплаузе публике.

И за крај,  припремили смо малу закуску и освежење  за госте и учеснике у програму.

Захваљујемо се Библиотеци „Милован Глишић“ из Мионице, драгим колегиницама и њиховим члановима  на указаном поверењу и што су нам учинили част да буду наши гости. Са радошћу смо прихватили њихов позив да узвратимо посету.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja