Правци унапређења инклузивног образовања на нивоу локалне заједнице и предуслови на националном нивоу

сеп 27, 2024

У Београду је 23. и 24. септембра, одржана дводневна обука „Правци унапређења инклузивног образовања на нивоу локалне заједнице и предуслови на националном нивоу“.

Обука је организована у оквиру пројекта УЧИМО СВИ ЗАЈЕДНО,  Министарства просвете у сарадњи са УНИЦЕФ-ом уз подршку Делегације Европске уније.

Током обуке представљено је инклузивно образовање, као и стереотипи и предрасуде са којима се суочавамо, могућности за  унапређење и увођење нових механизама и услуга у циљу доступности предуниверзитетског образовања.

Општина Осечина је једна од 20 општина и градова која учествују у овом пројекту, а које су исказале интерес да кроз овај важан процес даље унапреде инклузивно образовање у својој заједници.

Учесници општине Осечина били су координатор и чланови пројектног тима, Марија Петровић, Зорица Павловић, Ана Васиљевић и Марија Николић.

Током дводневне обуке пројектни тим је оснажио компетенције за унапређење инклузивног образовања и одређивао приоритете за локални ниво.

Анализом Акционог плана утврђени су циљеви и мере којима се доприноси унапређењу доступности, праведности и отворености предуниверзитетског образовања у локалној заједници. Разматрани су и нови механизми и услуге у области инкл6изивног образовања. Услуга на коју је општина Осечина нарочито поносна је доступност предшколског васпитања за децу у варошици Пецка, као и радионица за ученике 3. и 4. разреда основне школе, која је реализована у Библиотеци. Крајњи резултат рада са децом при библиотеци је позоришна представа „Вашар у Тополи“, која је изведена премијерно у Осечини, а потом и на даскама које живот значе у Пецкој. Са овим комадом деца ио водитељи радионица учествовали су на првом Позоришном фестивалу “Деца за децу – Неша Ненадовић” који је одржан у Љубовији, од 12. до 14.априла 2024. године. Емина Вићић је заслужено освојила награду за најбољу улогу својом изузетном интерпретацијом лика баба Даре, док је представа „Вашар у Тополи“ одушевила публику и освојила награду за најбољи позоришни комад. Учесници радионице су се представили на Сајму шљива, који је у Осечини одржан од 30.августа до 1. септембра 2024. године где су освојили награду у категорији дете/група деце за очување културног наслеђа.

На обуци су разматране предрасуде, стереотипи и дискриминација која се појављује у бројним ситуацијама. Разговарано је о устаљеној предрасуди да су дечја права довела до бројних оропуста у друштву, где јасно приказано да је то заблуда. Ако сагледамо Дечја права, која су дефинисана Конвенцијом о правима детета, јасно је да се дечјим правима заступа најбољи интерес деце.

Закључак са обуке је да је инклузивно образовање брига читавог друштва и да од подршке и разумевања свих чланова заједнице зависи колико ће особе са сметњама у развоју достићи свој највиши потенцијал. Сматра се да је друштво развијено у оној мери у којој је спремно да одговори на потребе најрањивијих категорија друштва.

Током пројекта „Учимо сви заједно“ реализована је подршка деци, породици и запосленима у образовним установама, установи културе и социјалне заштите.

Аутор текста: Зорица Павловић

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja