ВУКОВИМ СТАЗАМА ЗНАЊА – УЧИЛИ СМО ЗАЈЕДНО

окт 17, 2024

Путовање – успомене – памћење

У среду, 16. октобра 2024. година поводом Дечје недеље окупили смо децу са радионица „Учимо сви заједно“ и повели на наградно путовање Вуковим стазама у Тршић.
Излет је био савршена прилика  да се заокруже све радионице које смо одржли током последње две године.
Кроз изложбу нас је стручно водила етнолог Центра за културу „Вук Караџић“ Ана Чугуровић, која је са великим ентузијазмом започела излагање о Вуку Стефановићу Караџићу, истичући његову кључну улогу у реформи српског језика и стварању азбуке коју је прилагодио писмености српског народа. Објашњавајући како је Вук, користећи своје знање и искуство, створио азбуку која је била једноставна и доступна свима.  На крају њеног излагања, осврнула се на наслеђе које је Вук оставио, подстичући децу да истражују језик и културу, као и да цене важност очувања традиције.

Након инспиративног излагања етнолога, окружени прелепим амбијентом Тршића децу смо окупили  испред музеја, где је организован заједнички пикник. Током пикника, организоване  су разне игре које су подстицале тимски дух и заједништво. Кроз игру, деца су учила о важности сарадње и међусобног поверења.

Наградно путовање је било више од обичног окупљања, био је то тренутак кад су деца схватила колико је важно имати једне друге, учити заједно  и заједно се радовати, баш као што је и Вук радио кроз свој живот и рад.

Овај део нашег путовања био је посебно драгоцен, јер је спојио учење, забаву и заједништво на јединствен начин.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja