„ЦАРСКИ РЕЗ“

јун 28, 2024

У уторак, 25. јун 2024. године , представљена је књиге Зорице Милинковић „ЦАРСКИ РЕЗ“.
Зорица Милинковић рођена је 1956. године у Ваљеву, где је завршила Ваљевску гимназију. Филолошки факултет, Одсек за југословенску и општу књижевност завршила је у Београду. Радила је 19 година као професорка српског језика и књижевности у основним и средњим школама у Ваљеву, а најдуже у ОШ “Нада Пурић”. У тој школи остварила је успешну каријеру са својим ученицима у настави, драмској и рецитаторској секцији, тако да је годинама касније била у жирију такмичења рецитатора.
Од 2001. до 2014. године била је директорка Матичне библиотеке “Љубомир Ненадовић” и трудила се да унапреди библиотекарство Kолубарског округа, да уведе информационе технологије у рад ваљевске Библиотеке и допринесе унапређењу библиотекарства уопште у Србији. Организовала је разне манифестације у области културе, образовања и науке.

„Царски рез“ је књига од жене жени, али и много више од тога. Саткана је од искрености, љубави и тескобе.Судбине јунака првог романа књижевнице из Ваљева памтићемо дуго, а неке можда и препознати у сопственом окружењу.

Вече је било обогаћено присуством реномираног књижевника и дипломате Саше Обрадовића, који је својим изузетним познавањем књижевности и дипломатског искуства дао свој јединствени осврт на књигу и стваралаштво Зорице Милинковић. Кроз своје излагање успео је да осветли различите слојеве књиге , истичући њен значај у савременој књижевности и друштву.

Зорица је својом књигом „Царски рез“ успела да привуче пажњу публике својом аутентичним темама које дотичу дубоке људске емоције и дилеме.

Вече је протекло у атмосфери инспиративних дискусија о књижевности, уметности и култури, присутни су имали прилику да постављају питања и активно учествују у разговору са ауторком.

Књижевно вече попут овог  представља прилику за сусретање са књижевним ствараоцима, размену искуства, као и промоцију књижевности као важног сегмента културног живота.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja