„Десино праскозорје стихозборјем“

мар 24, 2023

У четвртак, 23. марта 2023. године у великој читаоници Библиотеке одржан је програм „Десино праскозорје стихозборјем“ којим смо обележили Светски дан поезије. Књижевни програм посветили нашој знаменитој песникињи Десанки Максимовић, која се пре три деценије деценије преселила у вечност, а уједно овим програмом смо започели обележавање 125 година од рођења песникиње.

Када говоримо, певамо и стварамо поезију, нама из Западне Србије прва мисао иде ка нашој Десанки. Синоћ смо гледали њен лик на платну  и чули јој глас, Добрила Ковачевић оживела је Десин лик, а велики пријатељ ове куће, доајен српског новинарства, имао је част да буде пријатељ Десанке Максимовић и он нам је посведеочио каква је Десанка била.

У другом делу програма наши суграђани су узели учешће у програму казивањем Десанкине поезије. Публика је уживала у богатсву гласова и интерпретацији изабраних Десанкиних песама, које одишу  разумљивошћу, јасноћом, искреношћу, отворености  према човеку и животу: „Стрепња”, „Опомена”, „На бури”, „Тражим помиловање” и „Покошена ливада”.„Бунар“  „Писмо оцу“,  „Небо у завичају“ и „Крвава бајка“ и другим.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja