ИЗЛОЖБА „БАТА У 90 СЛИKА“

јун 25, 2024

У уторак, 24. јуна 2024. године у Галерији Народне библиотеке Осечина отворена је изложба “Бата у 90 слика” поводом 90 година од рођења легенде југословенске и српске кинематографије, Велимира Бате Живојиновића. Поставку изложбе чине фотографије из богате архиве часописа “Борба”, а изложба је урађена у сарадњи “Борбе” и породице Живојиновић, уз подршку Минстарства културе Републике Србије. У име домаћина присутнима се обратила директор Библиотеке Ана Васиљевић, више о изложби говорила је аутор Елена Стојановић, главни уредник часописа „Борба“, затим директор „Борбе“ Андрија Јоргић, глумчев син Миљко Живојиновић и наравно председник општине Осечина господин Никола Томић, који је уједно и прогласио изложбу отвореном.
Бата Живојиновић није био само глумац, био је чаробњак са речима и емоцијама. Својом харизмом и талентом успео је да нас очара и дубоко дирне својим уметничким изразом који се протезао кроз пет деценија. Kроз ову поставку, коју чини 90 пажљиво одабраних слика, отварамо врата у његов свет, где сваки кадар представља делић његове страсти и посвећености уметности.
Бата је, поред иконе кинематографије постао и део наших личних прича, дубоко укорењен у српску културу и историју.
Изложба је путујућа и као таква, до сада обишла неколико градова у Србији. Након Републике Српске и Београда, изложба је наставила путовање кроз нашу земљу, а како је био човек из народа, породица Живојиновић је сматрала да је ово начин да Бата поново буде непосредно уз свој народ. Изложба наставља да живи и у овој години, јер прослављеног Валтера не заборавља публика, од Србије до далеке Kине.
Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja