НОСИОЦИ ВУКОВЕ НАГРАДЕ

феб 28, 2023

Свечани програм поводом доделе Изузетне Вукове награде за 2022. годину Народној библиотеци Осечина, одржан је 23. фебруара.
Kултурно-просветна заједница Србије додељује Вукову награду за изузетан допринос развоју културе у Републици Србији и на свесрпском културном простору. Вукова награда установљена је 1964. године, на стогодишњицу смрти Вука Kараџића, чије и славно име носи. Уручује се у фебруару, јер је Вук отишао у вечност 7. фебруара 1864. године.
Народна библиотека Осечина је добитник Изузетне Вукове награде за 2022. годину и то
је први пут да награда стиже у Осечину, а додељује се 59. година.
Ово је Вуков крај, део Србије где се најчистије говори, а Народна библиотека Осечина храбро и поносно наставља да корача стопама Вука Стефановића Караџића. Иако је мала установа у малој средини, дугим низом година марљивим и плодоносним радом богати српску културу. Колектив Народне библиотеке Осечина је изузетно поносан на ово највише признање у култури на нивоу Републике Србије. На нама је велика одговорност да оправдамо указано поверење. Овом наградом нисмо завршили свој пут, напротив, тек смо на почетку. Она нам је добар подстицај да наш рад у српској култури буде још бољи и плодоноснији.

Народну библиотеку Осечина за Вукову награду предложио је велики пријатељ и сарадник, господин, Милош Јевтић,  новинар, писац, аутор емисије „Гост другог програма“ и едиције „Одговори“. Раме уз раме, уз предлог господина Јевтића стали су и потписници предлагачи:  Бојана Андрић, др Александар Ђуровић, др Милош Јовановић, Јован Томовић, Милан Тасић и Ранко Стојиловић.

Библиотека се срдачно захваљује свим својим предлагачима на челу са господином Милошем Јевтићем. Захваљујући завичајцу Милошу Јевтићу, доајену српског новинарства ова Библиотека имала је прилику да својој публици представи угледне људе из света књижевности, уметности и науке.

Хвала Kултурно-просветној заједнице Србије, установи културе од националног значаја и уваженим члановима жирија на челу са проф. др Дарком Танасковићем. На овај начин наша мала Библиотека у Осечини уписала се у књигу највећих и сврстала се међу
стотинама имена добитника Вукове награде, чија дела и прегалаштво чине нашу Србију лепшом, бољом, богатијом и знаменитијом. Вукова награда не припада само Народној библиотеци Осечина већ свим сарадницима и корисницима услуга са територије општине Осечина и Републике Србије без којих рад ове установе не био био комплетан.

Неизоставно је истаћи да увек и у свим пословима Библиотека у Осечини има  разумевање и подршку челних људи локалне самоуправе. Драгоцена нам је стручна подршка Матичне библиотеке „ Љубомир Ненадовић ” из Ваљева и директорке Виолете Милошевић, Народне библиотеке Србије Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ из Београда и наше уважене Александре Тртовац.  Народна библиотека Осечина интензивно сарађује са Народним музејем Ваљево и етнологом Горданом Пајић, сарађујемо са Предшколском установом „ Лане “ и школама Образовно-васпитним центром „Браћа Недић“ из Осечине и  ОШ „ Војвода Мишић “ из Пецке. Неизоставна је лепа сарадња са Издвојеним одељењем НМВА у Осечини, Домом здравља, Црквеном општином Осечина, ТО „Подгорина“, Канцеларијом за младе, Црвеним крстом, Спортским центром, Подгорином фрукт, Културно- уметничким друштвима „Браћа Недић“ и „Младост“ Пецка, удружењима пензионера и појединцима. Хвала свим корисницима наших услуга због којих и постојимо и који нас оплемењују креативном инспирацијом, уз које најлепшим бојама ткамо свакодневицу овог дела Србије.

Захваљујемо на вишегодишњој медијској подршци: Филмској продукција 3 Д из Брезовица, Радио Осечини,  Листу Напред, редакцији Подгораца, фотографима Душану Ковачевићу и Милошу Обрадиновићу.

Без тимског рада запослених, међусобне  сарадње, размене искустава, професионалне комуникације и добре организације  не би било ни квалитета и квантитета у раду установе. Прилика је да се сетимо свих колега, наших претходника који су градили културни живот и  установу културе у Осечини најпре као књижницу и читаоницу, потом Нaродни универзитет, КОЦ „Петар Враголић“, Дом културе и крају Народна библиотека Осечина. Сећамо се Будимира Николића, учитеља, оснивача прве књижнице и читаонице у Осечини, управника Библиотеке: Ивана Ђуке, Јакова Јевтића, Јелене Ж. Павловић, Олге Ивановић, Јовице Спасића, Томислава Станимировића, Светлане Вучићевић и Јелене В. Павловић и свих запослених.

У званичном делу програма, госте су поздравили председник СО Осечина, професор Светозар Гачић, секретар КПЗ Србије Живорад Ајдачић и предлагач, лауреат  Вукове награде за 2022. годину Војислав Андрић – доктор методике математике из Ваљева, новинар Милош Јевтић и директор библиотеке Ана Васиљевић.

Монологом о животу Вука Стефановића Караџића на почетку програма поздравио нас је ученик школе глуме Никола Алексић, Ива Павловић нам је говорила стихове о Библиотеци, књизи и читању. У уметничком делу програма учествовао је квартет „Увертира“ из Лознице.
Кроз приче и фотографије које живе у Библиотеци и о Билиотеци приказали смо филм,
на позајмном одељењу Библиотеке смо приредили Изложбу једног дела рада Библиотеке.
Народна Библиотека Осечина је дубоко укорењена у животу својих суграђана делила је и делиће њихову судбину, дајући и у наредном раздобљу значајан допринос развоју културе, просвете, науке и уметности у окружењу.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja