Одржано Такмичење у говорењу здравичара

сеп 13, 2023

У суботу, 2. септембра, 2023. године Народна библиотека Осечина била је организатор такмичења у говорењу здравица. Такмичење у говорењу здравица одржава се  десети пут у оквиру програма Сајма шљива. Има за циљ да чува, негује и подстиче усмнео беседништво и обогаћује културни програм у току Сајма шљива.
Здравице су кратке, сажете, стиховане творевине, имају прилично утврђен садржај, зависан од намене, али начин изражавања није строго ограничен. Здравице уз ракију у српској народној традицији  изникле су из човекове свакодневице и потребе да се употпуне обичаји везани за рођења, крсно име, свадбе… Kао део српске усмене баштине, здравице се сврставају у народне лирске обичајне песме, и за разлику од обредних које су се у савремено доба изгубиле из употребе заједно са обредима уз које су певане, сачувале су се до данашњих дана.Здравице се налазе на листи нематеријалног културног наслеђа Србије.   Тема здравица које су се нашле на такмичењу је шљива. Здравица се говори пред жиријерм напамет, без музичке пратње и може трајати највише пет минута.   Општина Осечина је наградила најбоље здравичаре.
Жиријем је председавао доајен српског новинарства Милош Јевтић, председник, Отац Раденко Андрић, члан, Гордана Пајић, етнолог, члан, Драгица Пуљезевић професор српског језика и књижевности, члан, и Ана Васиљевић, директор Народне библиотеке Осечина, члан.
Ове године учешће у такмичњу узело је  19  такмичара.
Комисија је донела следећу одлуку: Прво место је заузела Марјана Малешевић из Осечине, друго место поделили су: Драгица Јанковић из Осечине  и Миломир Обрадовић из Деча, док су треће место поделили Биљана Вуловић из Свилеуве и Владимир Миладиновић из Београда.
Посетиоци су могли уживати у целодневном културно-уметничком програму, наступу дечијих и народних оркестара, фолклорних ансамабала, као и излагачким штандовима са разноврсном понудом сувенира, рукотворина, и пољопривредних производа.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja