ПРЕДСТАВЉЕНА „ОТВОРЕНА ПОЉА РАДОВАНА БЕЛОГ МАРКОВИЋА“

дец 1, 2022

У уторак, 22. новембра у великој читаоници библиотеке  представљена је нова књига колекције Одговори, која садржи разговор новинара Милоша Јевтића и недавно преминулог књижевника Радована Белог Марковића.

Милош Јевтић, чијем раду и делу српска култура дугује много, успео је да својим питањима подстакне Радована Белог Марковића, да покаже да је заправо он писац који је самога себе створио.

Наш велики писац у књизи се приказује се као човек који са толико топлине говори о онима који су пре њега дисали „ћелијански“ ваздух, села код Лајковца у ком је рођен. То су не само његови дедови, бабе и најближи преци него и све оно што је у шали називао „ћелијанским човечанством“, односно сви људи који су живели у том крају и у колубарском поднебљу.

Радован Бели Марковић је погледе на своје дело, књижевност и уметност и на српски народ у Балканском поднебесју изложио својим боготам језиком  и стилом.

Излазак књиге из штампе Бели није дочекао.

О књизи су говорили проф. др Славицa Гароњa, први добитник награде „Радован Бели Марковић“, и дугогодишњи пријатељи Радована Белог Мрковића: библиотекар Градске библиотеке Лајковац Дарен Миливојевић, професор Бранко Матић  и напослетку, аутор, доајен српског новинарства Милош Јевтић, који је први добитник награде „Бели“.

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja